Autor Wątek: AM6.2 problem instalacji  (Przeczytany 6144 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mik39

  • Gość
AM6.2 problem instalacji
« : Marzec 19, 2010, 09:44:11 »
Mam problem z wersja 6.2.
Uzywam 5.5.3 zainstalowany w pamieci Axim x50v, mapy na karcie SD.
Przy probie zainstalowania wersji 6.2 instalacja przebiega normalnie do momentu potwierdzenia instalacji.
Axim sie zawiesza i nie jest mozliwe uruchomienie 6.2.
Probowalem zainstalowac program i mapy na karcie SD i jest tak samo czyli nie mozna zainstalowac vide dokonczyc instalacji.
Wersja 5.5.3 bez problemu instaluje sie na karcie lub w pamieci x50v.
Uzywam WM2003 i Automapa jest jedyna aplikacja jaka mam na urzadzeniu.
Hard reset wykonalem i problem pozostaje nie rozwiazany.
Oczywiscie usunalem przed Hard reset AM ale to nie ma znaczenia bo i tak Axim byl "czysty".
Karta SD byla formatowana rowniez.
Bede wdzieczny za pomoc.


PDAclub.pl

AM6.2 problem instalacji
« : Marzec 19, 2010, 09:44:11 »
R E K L A M A:


Offline profos

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: HTC Desire, Go Clever
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #1 : Marzec 19, 2010, 13:54:20 »
Instalujesz raz na karcie raz na urządzeniu a licencję masz przypisaną do czego ?


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #2 : Marzec 19, 2010, 14:25:24 »
Moze nie precyzyjnie opisalem: licencja przypisana do urzadzenia a mapy na karcie.
Nie wiem czy to wazne ale kolejne kroki instalacji dla 5.5.3 i 6.2 robie tak samo aby miec porownanie instalacji. Sciagnalem jeszcze raz 6.2 aby rowniez miec pewnosc, ze nie jest to problem z instalatorem.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9899
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #3 : Marzec 19, 2010, 14:56:16 »
Hmmm, a może spróbuj zainstalować bez rejestracji, potem podepnij axima do PC
i uruchom AM, powinna się uruchomić z informacją że mapa nie jest zarejestrowana
i pytaniem czy chcesz zarejestrować - spróbuj wtedy rejestracji.
I może na tą chwilę wyłącz firewala i antywitusa na PC, może to któryś z nich bruździ
nie pozwalając na komunikacje AM6 z serwerem?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #4 : Marzec 19, 2010, 16:36:21 »
Hmm, ciekawe propozycje. Tak zrobie.
Jesli chodzi o firewall to "na chlopski rozum" jesli w 5.5.3 nie przeszkadza to dlaczego ewentualnie mialo by na 6.2? No ale to tylko software napisany przez ludzi ;)

Połączone: Marzec 19, 2010, 17:29:38
Zrobilem tak:
1. Zdeaktywowalem firewall
2. Zdeaktywowalem antywirus
3. Uruchomilem instalatora NIE ZAZNACZAJAC ze chce rejestrowac mapy odrazu.
4. Jako "target" wybralem karte CF dla AM6.2
5. Na karcie SD zostawilem nietknieta AM 5.5.3
6. Efekt taki sam czyli wszystko laduje sie i ostatni komunikat jest taki, ze instalacja zakonczona i kontaktuje sie teraz z moim Aximem i.........d..a :(
7. Am 5.5.3 mozna spokojnie odpalic, chodzi jak zwykle dobrze
8. AM 6.2 nie uruchamia sie.
9. Usunalem AM 5.5.3 (punkt 5) deinstalacja, nie usuniecie DELETE.
10. Ponowna instalacja AM 6.2 i efekt taki sam.
Pisalem do supportu ale oni zadali 1 pytanie czy formatowalem karte. Oczywiscie ze tak odpoiedzialem.
Czyli licze ze moze ktos tutaj mi wskaze co moze byc ewentualna przyczyna nie instalownia sie AM 6.2

« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 17:29:38 wysłana przez mik39 »

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9899
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #5 : Marzec 19, 2010, 17:40:31 »
Cytat: mik39
3. Uruchomilem instalatora NIE ZAZNACZAJAC ze chce rejestrowac mapy odrazu.
...
6. Efekt taki sam czyli wszystko laduje sie i ostatni komunikat jest taki, ze instalacja zakonczona i kontaktuje sie teraz z moim Aximem i.........d..a :(
8. AM 6.2 nie uruchamia się.

Czegoś tu nie rozumiem, przy odznaczonej rejestracji nie ma potrzeby kontaktu z Aximem
a AM powinna się bez problemu uruchomić tylko bez mapy  :mysli:
Na pewno nie uruchamia się? Co się dokładnie dzieje? Zupełnie nic?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #6 : Marzec 19, 2010, 18:00:20 »
....taki mam komunikat.
Nie mniej AM6.2 nie uruchamia sie czyli kreci sie szachownica okragla i.......nic.
Jak klikam na ikone AM 5.5.3 to kreci sie szachowsnica (sorry za takie laickie opisy) i uruchamia sie bez problemu ;)


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9899
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #7 : Marzec 19, 2010, 18:17:28 »
A jak zainstalujesz sam program (bez mapy), na karcie w czytniku i spróbujesz odpalić?

A z innej beczki, masz tam system PPC2003SE czy jakiś nowszy?

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #8 : Marzec 19, 2010, 18:24:07 »
A jak zainstalujesz sam program (bez mapy), na karcie w czytniku i spróbujesz odpalić?

A z innej beczki, masz tam system PPC2003SE czy jakiś nowszy?


Zaraz to zrobie.
Mam 2003SE ( w pierwszym poscie pisalem jaki mam system)

Połączone: Marzec 19, 2010, 18:40:36
Niestety, jest tak samo czyli AM6.2 nie uruchamia sie. Zainstalowalem program z mapami ale bez ich rejestracji na wszelki wypadek. Nie mam dalej pomyslow :(

« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 18:40:36 wysłana przez mik39 »

Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #9 : Marzec 19, 2010, 18:55:30 »
Czy AM uruchamia się z pliku ppcAm2003.exe? Może źle wybrałeś system przy instalacji?


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #10 : Marzec 19, 2010, 19:01:20 »
Czy AM uruchamia się z pliku ppcAm2003.exe? Może źle wybrałeś system przy instalacji?

Na karcie CF klikam na plik ppcAm2003.exe. Poprzednie instalacje (nie na karcie) mialy ikone AM6.2 wiec zakladam ze byl to skrot do tego wlasnie pliku.
Sprawdzilem jeszcze raz i niestety nici :( Naprawde dziwne bo AM5.5.3 moge wyrzucac, instalowac dowolnie i dziala za kazdym razem a nowa AM nie chce wspolpracowac.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9899
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #11 : Marzec 19, 2010, 19:13:55 »
No to nie mam już pomysłu, jeszcze ewentualnie możesz spróbować ściągnąć demo 6.1
albo ze starszych wersję 6.0 zainstalować sam program (bo tak znacznie szybciej)
i zobaczyć czy to samo będzie z tymi starszymi wersjami ...

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline jrk999

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #12 : Marzec 19, 2010, 19:20:39 »
Spróbuj instalacji za pomocą innego PC-ta.


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #13 : Marzec 19, 2010, 19:24:28 »
No to nie mam już pomysłu, jeszcze ewentualnie możesz spróbować ściągnąć demo 6.1
albo ze starszych wersję 6.0 zainstalować sam program (bo tak znacznie szybciej)
i zobaczyć czy to samo będzie z tymi starszymi wersjami ...


Jakis czas temu zainstalowalem 6.0 i po kilku dniach usunalem poniewaz program zle dzialal, wieszal sie w czasie nawigacji etc. i uznalem , ze nie bede sie denerwowal zlym produktem. Powrocilem zatem do 5.5.3 czekajac na nowa wersje no i doczekalem sie 6.2 z wiadomym skutkiem. Reasumujac: AM6.0 dzialala (!) zle ale dzialala.

Połączone: Marzec 19, 2010, 19:25:36
Spróbuj instalacji za pomocą innego PC-ta.

Prosze umotywuj dlaczego inny PC ma rozwiazac ten problem?? Czytales dobrze moje wszystkie posty w tej sprawie?


Offline jrk999

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #14 : Marzec 19, 2010, 19:31:00 »
Od którejś wersji AM (chyba 6.0) nie moge zainstalować na swoim PC-cie (Opisywałem to na forum). Ani nikt z forum, ani support mi nie pomógł. Jedyna możliwość to instalacja na obcym PC-cie. Nikt nie wie dlaczego  :(


Offline JD-MM

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1142
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #15 : Marzec 19, 2010, 19:37:46 »
Coś w tym jest, ja na swoim co prawda mogę zainstalować, ale nie mogę zarejestrować (błąd połączenia z internetem).
Z laptopa lub PC-ta córki bez problemu. Te same systemy, firewalle i antywirusy.


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #16 : Marzec 19, 2010, 19:45:03 »
Od którejś wersji AM (chyba 6.0) nie moge zainstalować na swoim PC-cie (Opisywałem to na forum). Ani nikt z forum, ani support mi nie pomógł. Jedyna możliwość to instalacja na obcym PC-cie. Nikt nie wie dlaczego  :(

A to "ciekawe". Na dzis juz mi sie wyczerpaly sily dla AM ale w weekend sprobuje troche powalczyc. Zastanawia mnie , ze jak zainstalowalem AM na czytniku kart (sama karta) to przeciez to jest "zwykle" kopiowanie i nie powinno miec znaczenia jaki pc no ale wlasnie zyjemy w swiecie pc. Dzieki za rade!

Połączone: Marzec 19, 2010, 19:49:02
Coś w tym jest, ja na swoim co prawda mogę zainstalować, ale nie mogę zarejestrować (błąd połączenia z internetem).
Z laptopa lub PC-ta córki bez problemu. Te same systemy, firewalle i antywirusy.

O! A to znowu "ciekawostka". Zastanawia mnie jedna rzecz: jestem uzytkownikiem AM od wersji chyba 3.0 i NIGDY nie mialem problemow z tego co pamietam, z instalacja programu. Moge sie domyslac, ze moze jakis "dziwny" bug jest w tej szostce. Coz, zrobie tak jak Kolega jrk999 zaproponowal. Jakos trudno mi uwierzyc, ze to pomoze no ale chwytam sie teraz kazdej propozycji.

« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2010, 19:49:02 wysłana przez mik39 »

Offline jrk999

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #17 : Marzec 20, 2010, 11:08:38 »
Trzymam kciuki  :ok:


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #18 : Marzec 21, 2010, 18:01:39 »
Trzymam kciuki  :ok:


Niestety ale nie udalo sie :( Nie wiem co dalej. Pileczka jest u Support AM. W kocnu za cos place wiec niech oni znajda rozwiazanie. Ja zwyczajnie nie daje rady i nie mam czasu.


Offline jrk999

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #19 : Marzec 21, 2010, 20:17:46 »
... znam ten ból, też się nieźle .... denerwowałem


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #20 : Marzec 21, 2010, 21:16:35 »
... znam ten ból, też się nieźle .... denerwowałem

...wiem, ze nie powinienem az tak narzekac ale kurcze, ja mam AM od 4 lat i nie mialem problemow aby sie nie zainstalowala a teraz poprostu nie chce i to jest tak jakby mi pokzal ktos "wala".


Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 262
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #21 : Marzec 22, 2010, 11:43:01 »
Od wersji 6.1a coś się zmieniło w procesie instalacji. U siebie obowiązkowo musiałem zawsze wyłączać Symantec firewall, ale to nie załatwiało wszystkiego. Przy instalacji 6.1a i 6.2 instalacja kończyła się sukcesem ale nie miałem trójwymiarowych kształtów budynków (licencję mam legalną). Sytuację naprawiała ponowna instalacja "przykrywająca" poprzednią bez jej uprzedniego usuwania, kiedy licencja jest już na karcie i rodzaj sprzętu zapisany po przełożeniu karty z czytnika do smartphonea i z powrotem (wtedy już nie żąda żadnych przekładań i  jeśli łączy się z serwerem licencji, to na bardzo krótko). Po tej operacji pojawiały się obrysy przestrzenne budynków bez żadnych zmian w plikach konfiguracyjnych z mojej strony.


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #22 : Marzec 22, 2010, 11:51:37 »
Jesli co sie zmienilo w procesie instalacji to tymbardziej lezy to po stronie Automapy aby ta niedogodnosc usunac. Klient nie moze robic "wygibasow" aby zainstalowac jakis software. Powiem truizm:kupujesz-instalujesz-uruchamiasz i wszystko ma byc cacy ;)


Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 262
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #23 : Marzec 22, 2010, 12:10:47 »
Masz całkowitą rację. Ale mój sprzęt nie jest oficjalnie wspierany prze Automapę (co nie przeszkadza, że ona na nim działa), więc nie zgłaszałem tego do supportu.


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #24 : Marzec 22, 2010, 12:20:21 »
Masz całkowitą rację. Ale mój sprzęt nie jest oficjalnie wspierany prze Automapę (co nie przeszkadza, że ona na nim działa), więc nie zgłaszałem tego do supportu.


Moj jest no i......z wiadomym skutkiem.


Offline jrk999

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #25 : Marzec 22, 2010, 18:59:34 »
... a teraz to już zupełnie zgłupiałem - bez najmniejszego problemu zainstalowałem za pośrednictwem mojego PC-ta AM 6.2 koleżance. Fakt, że PL a nie EU, niemniej ... cuda jakieś.


olmeca

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #26 : Marzec 22, 2010, 23:31:41 »
W dziale della napisalem i poparlem zdjeciami ze ta wersje AM_PL zainstalowalem na x50v. Jedyna roznica to taka ze mam WM 5.0. Wydaje mi sie ze albocos jest nie tak z aximem albo romem - moze na poczatek HR?


mik39

  • Gość
Odp: AM6.2 problem instalacji
« Odpowiedź #27 : Marzec 23, 2010, 13:37:01 »
W dziale della napisalem i poparlem zdjeciami ze ta wersje AM_PL zainstalowalem na x50v. Jedyna roznica to taka ze mam WM 5.0. Wydaje mi sie ze albocos jest nie tak z aximem albo romem - moze na poczatek HR?


HR byl robiony.

Połączone: Marzec 25, 2010, 13:36:45
No wiec tak: HR zrobiony kilka razy i...udalo sie. AM6 dziala. Co prawda BT Manager znikl i nie mozna bylo sparowac z GPS ale ponowny HR, ponowna instalacji AM , naprawila i ten blad.
Suma=ponad 15 h walki :( Bleeeee!

« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 13:36:45 wysłana przez mik39 »