Autor Wątek: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!  (Przeczytany 46096 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hipeck

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 200
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #150 : Sierpień 14, 2012, 13:49:36 »
Jeśli fakty nie odpowiadają tezie, tym gorzej dla faktów :O~  pozdr


PDAclub.pl

Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #150 : Sierpień 14, 2012, 13:49:36 »
R E K L A M A:


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #151 : Sierpień 14, 2012, 15:59:16 »
Zaprzeczasz temu co widzi 2 użytkowników? Serio uważasz, że twoja wiedza jest ważniejsza od rzeczywistości?

Nie przeczę faktom tylko wnioskom jakie z nich wysnuwacie.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline kocureq

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
  • VIP Level: 139
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #152 : Sierpień 14, 2012, 16:55:11 »
OK. Faktycznie od pewnego czasu AM łapie fiksa, traci go, po czym szuka od nowa (trwa to kilkanaście sekund). Jakie wnioski z tego można wyciągnąć?

Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

Offline SpokoKoko

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #153 : Sierpień 14, 2012, 17:54:40 »
@kocureq, czy to o czym piszesz na pewno dotyczy wersji windowsowej (no tak ty masz HD2 :P ) ? No bo co ma nowsza mapa do zrywania sygnału gps ? To co zgłaszasz, to jest masowy problem bety na androida, z resztą u mnie dzieje się identycznie, dlatego już od dwóch prawie tygodni śmigam z gps-em zewnętrznym, bo z wbudowanym można dostać nerwicy. Dla producenta automapy generalnie współpraca jego programu z gps-em wbudowanym to pięta achillesowa. Tam gdzie inne programy nawigacyjne radzą sobie doskonale, włącznie z HTC HD2, tam automapa kuleje, że się tak ogólnie wypowiem. Problem ma TYLKO I WYŁĄCZNIE  automapa i nie ważne, czy windows, czy android, w obu systemach ten problem istnieje do dziś.

android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

Offline kocureq

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
  • VIP Level: 139
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #154 : Sierpień 14, 2012, 18:01:28 »
Tak, piszę o wAM na HD2. Tak się dzieje od pewnego czasu - nie wiem co do tego ma aktualizacja map.

Wersji androidowej nie używam, trzymam jeszcze HD2, ale coraz bardziej mi się odechciewa tej AM na jakimkolwiek systemie.

Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1020
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #155 : Sierpień 14, 2012, 18:11:12 »
OK. Faktycznie od pewnego czasu AM łapie fiksa, traci go, po czym szuka od nowa (trwa to kilkanaście sekund). Jakie wnioski z tego można wyciągnąć?

Potwierdzam ten problem. Dodam ze wystepuje on juz od wielu wersji. Kiedys myslalem ze to tak ma byc ale juz teraz wiem ze nie.


Smerfik

  • Gość
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #156 : Sierpień 14, 2012, 21:21:46 »
Asus A639 (WM6)
Uruchamiam urządzenie, odpalam AM. Widać, że szuka fixa, pojawia się kilka pomarańczowych pól, później kilka zielonych i wydaja się, że to już ... a tu psikus - kolorki znikają i zaczyna jakby szukać fixa od nowa. Tym razem jednak jak już zobaczę kilka zielonych, to ustala pozycję.
Tak jest na pewno od nastania 6.10, a być może jeszcze od którejś z wcześniejszych wersji.


Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1020
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #157 : Sierpień 14, 2012, 21:49:03 »
Doladnie tak. To samo mam na Asusie A696.


Offline SpokoKoko

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #158 : Sierpień 14, 2012, 21:52:25 »
@smerfik, u mnie na HD2 dokładnie dzieje się tak samo, niby już , a nie już, ale jak w końcu już, to generalnie trzyma fixa, aż do mety. Ale to już bez większego dla mnie znaczenia, bo na coś trzeba sie zdecydować i teraz staram sie przywiązywać do wersji na robota. Nie jest to łatwe, ale może malutkimi kroczkami jakaś chemia między nami zaiskrzy, choć nowe opakowanie Marzenki stara się mnie zniechęcać jak tylko potrafi, ale ja jej nadal daję szansę :E

« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2012, 21:54:10 wysłana przez SpokoKoko »
android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

Offline pR0SiAczek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #159 : Sierpień 14, 2012, 21:55:33 »
A u mnie żeby ciekawiej gubienie sygnału - poza systematycznymi opisanymi przez kolegów przypadkami - dodatkowo następuje niemal zawsze w tym samym miejscu (nie jest to tunel czy inne gęsto zadrzewione miejsce) To rogatki miasta Wałcz - zawsze, ale to zawsze w wersji 6.10e mam zagubienie sygnału i szukanie go przez kilka(naście) kilometrów - bez znaczenia czy jadę z Elbląga (+/- 3h pracy AM z LD), Gorzowa czy Poznania (+/- 1,5hpracy AM z LD) :( Nie mam pojęcia ocb... a jest to na tyle dziwne, że aż niewiarygodne. Ale to się dzieje regularnie w Wałczu :) U mnie nie trzyma fixa do mety na Touch HD. Na O2 bezproblemowo i to mnie szokuje!


Offline JD-MM

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #160 : Sierpień 14, 2012, 22:15:11 »
........ a jest to na tyle dziwne, że aż niewiarygodne. Ale to się dzieje regularnie w Wałczu......

Miałem podobny historię w m. Kołbiel (od ronda przez jakieś 2km w kierunku Mińska Maz) jakieś 3-4 lata temu. Jeździłem przez tą miejscowość dość regularnie 2-3 razy w tygodniu i trwało to przynajmniej ze dwa lata. Już nawet podejrzewałem, że mieści się tam jakaś profesjonalna 'dziupla'. Pisałem nawet o tym na forum i ktoś mi to potwierdził. Potem zmieniłem sprzęt i problem 'cudownie' zniknął.

Edit: A może dziuplę zlikwidowali. :E


Offline warek44

  • Newbie
  • Wiadomości: 13
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #161 : Sierpień 14, 2012, 22:17:02 »
Odblokowane jest już wszystko ????

Polecam lekturę regulaminu forum

Offline pR0SiAczek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #162 : Sierpień 15, 2012, 07:37:33 »
Odblokowane jest już wszystko ????

Co oznacza "wszystko" i dlaczego miałoby być odblokowane?


Offline ycbo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 810
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #163 : Sierpień 15, 2012, 12:01:21 »
Odblokowane jest już wszystko ????

Znak ? sugeruje że ze strony piszącego też jest to pytanie.


Offline akubit

  • Ekspert GPS
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
  • VIP Level: 4
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #164 : Sierpień 15, 2012, 12:29:40 »
Asus A639 (WM6)
Uruchamiam urządzenie, odpalam AM. Widać, że szuka fixa, pojawia się kilka pomarańczowych pól, później kilka zielonych i wydaja się, że to już ... a tu psikus - kolorki znikają i zaczyna jakby szukać fixa od nowa. Tym razem jednak jak już zobaczę kilka zielonych, to ustala pozycję.
Tak jest na pewno od nastania 6.10, a być może jeszcze od którejś z wcześniejszych wersji.


Tak było zawsze i będzie w przyszłości. Bo jest to normalne działanie algorytmu łapania fixa przez moduł GPS. Łapanie fixa polega na ściągnięciu danych z kolejnych satelitów i obliczanie poprzez kolejne przybliżenia, pozycji odbiornika. Gdy na końcu obliczeń pozycja nie zgodzi się z rzeczywistością, to obliczenia są przerywane i następuje ponowne odczytanie danych początkowych z pierwszych dostępnych satelitów i restart obliczeń.
Natomiast problem z gubieniem fixa krótko po starcie, to inne zagadnienie, występuje od bardzo wielu wersji (może nawet <6.0) i według mojej oceny jest związany z jakimiś danymi opisującymi stan modułu GPS (zapisanymi gdzieś w plikach roboczych, których mnóstwo w AM). Po nowej instalacji wedlug mnie te dane czasami nie pasują do poprzedniego stanu modułu GPS i stąd następują zgrzyty i restart modułu GPS. Jest to irytujące, ale czasem samo przechodzi (być może po jakiejś awarii i samoistnym wykasowaniu błędnych danych, czy parametrów), a czasem pomaga ponowna instalacja, bądź przywrócenie AM z backupu. Ale trudno mi było wychwycić, co tak naprawdę i kiedy powoduje zmianę zachowania AM po złapaniu fixa.


Smerfik

  • Gość
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #165 : Sierpień 15, 2012, 14:00:09 »
Natomiast problem z gubieniem fixa krótko po starcie, to inne zagadnienie, występuje od bardzo wielu wersji (może nawet <6.0) i według mojej oceny jest związany z jakimiś danymi opisującymi stan modułu GPS (zapisanymi gdzieś w plikach roboczych, których mnóstwo w AM). Po nowej instalacji wedlug mnie te dane czasami nie pasują do poprzedniego stanu modułu GPS i stąd następują zgrzyty i restart modułu GPS

Tutaj przyczyny upatruję w kopiowaniu przez użytkowników ustawień z poprzedniej wersji AM, do nowej. Mam na myśli folder Profiles, lub instalacja przez nadpisywanie na poprzednią.
Zawsze instaluję "na surowo", jeżdżę głównie w miejskiej "dżubgli" i nigdy AM nie gubi mi sygnału, pomimo, że widoczny skrawek nieba czasami jest naprawdę malutki.
Podobnie sprawa ma się w lesie - czasami trzeba poszukać jakiejś polanki z kawałkiem odkrytego nieba, by pomóc AM w złapaniu fix'a. Ale jak już złapie, to nie ma "gęstwiny", w której by go zgubiła.
Raz zabłądziłem w lesie na grzybobraniu ... od tej pory zawsze zabieram ze sobą sprzęcik ... jak coś, to AM -> Przełajowa i Prowadź do autka. Zawsze zaprowadzi :ok:
Na dowód tego dodam, że mam w A639 możliwość odchylania i ustawiania położenia antenki GPS, jednak z tej możliwości nie korzystam :ok:

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2012, 14:04:39 wysłana przez Smerfik »

Offline pR0SiAczek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #166 : Sierpień 15, 2012, 17:16:43 »
Odblokowane jest już wszystko ????

Znak ? sugeruje że ze strony piszącego też jest to pytanie.


Przecież ja nie sugeruję, że to stwierdzenie. Pytam co kryje się za słowami wszystko i odblokowane w tym pytaniu, by móc ewentualnie na nie odpowiedzieć...

Natomiast problem z gubieniem fixa krótko po starcie, to inne zagadnienie, występuje od bardzo wielu wersji (może nawet <6.0) i według mojej oceny jest związany z jakimiś danymi opisującymi stan modułu GPS (zapisanymi gdzieś w plikach roboczych, których mnóstwo w AM). Po nowej instalacji wedlug mnie te dane czasami nie pasują do poprzedniego stanu modułu GPS i stąd następują zgrzyty i restart modułu GPS

Tutaj przyczyny upatruję w kopiowaniu przez użytkowników ustawień z poprzedniej wersji AM, do nowej. Mam na myśli folder Profiles, lub instalacja przez nadpisywanie na poprzednią.
Zawsze instaluję "na surowo", jeżdżę głównie w miejskiej "dżubgli" i nigdy AM nie gubi mi sygnału, pomimo, że widoczny skrawek nieba czasami jest naprawdę malutki.(...)

Też zawsze na nowo instaluję AM nic nie przekopiowując, a potem ręczne ustawianie przez godzinę lub dwie. W dżungli i to nie tylko miejskiej sygnału nie tracę... Gubię go w szczerym polu z czystym niebem - tak na przekór wszystkiemu.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2012, 17:23:14 wysłana przez pR0SiAczek »

Offline stafid

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #167 : Sierpień 17, 2012, 08:30:17 »
Asus A639 (WM6)
Uruchamiam urządzenie, odpalam AM. Widać, że szuka fixa, pojawia się kilka pomarańczowych pól, później kilka zielonych i wydaja się, że to już ... a tu psikus - kolorki znikają i zaczyna jakby szukać fixa od nowa. Tym razem jednak jak już zobaczę kilka zielonych, to ustala pozycję.
Tak jest na pewno od nastania 6.10, a być może jeszcze od którejś z wcześniejszych wersji.

na moim asusiku z tym że na wm5 trochę szuka ale jak już złapie to nie puści nawet w gęstym lesie (antena rozłożona)

Połączone: Sierpień 17, 2012, 08:36:06
sorki dwa razy poszło :)
Komentarz Moderatora no to popraw a nie sorkuj :)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2012, 09:05:10 wysłana przez nocnyMarek »

Offline stefanekmac

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #168 : Sierpień 17, 2012, 11:27:42 »
Niezależnie od sprzętu potrafi gubić.Obojętnie NR, HTC,Modecom.Albo pokazuje że jadę po polu dość daleko od trasy. Albo każe zawracać na autostradzie. ehhh.

sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

Offline Qbek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 129
  • Sprzęt: N8, Omnia_1
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #169 : Sierpień 17, 2012, 11:35:57 »
Pomaga zewnętrzny GPS.


Offline SpokoKoko

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 220
  • Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
  • Sprzęt: SE Live (android GB 2.3.4) | HTC HD2
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #170 : Sierpień 17, 2012, 12:03:06 »
Pomaga zewnętrzny GPS.

dokładnie tak. Oczywiście można sobie snuć takie rozważania inżynierskie jakimi popisał się @Akubit, ale rzeczywistość jest taka, że na automapę najlepszy jest gps zewnętrzny i jest zero problemu z łapaniem fixa i jego utrzymaniem w trakcie jazdy. Tak jak na windows mobile na szczęście nie narzekałem (od czasu spaczowania automapy programikiem Mayeka) na jakość sygnału gps (czasami sporo czekałem na fixa, ale generalnie potem było już dobrze), tak na androidzie to bez zewnętrznego gps-a nie wybieram się już w żadną dłuższą trasę. Program automapa w tym obszarze był jest i zapewne będzie niedopracowany, bo błedy z windowsa zostały przeniesione na platformę android i teraz mamy takie kwiatki jakie są opisywane w innym aAM dziale i na innych forach. Oczywiście nie muszę dodawać, że tylko AM ma problemy z wbudowanym odbiornikiem gps w smartphona :) Ciekawy jestem tak przy okazji, jak wygląda realny komfort współpracy AM z gps-em na ajfonie. Pewnie kolega @Jachraniak coś tu powie mam nadzieję.
 

android: aAM 1.4.1 (mapa 1209 PL) ; naviexpert 8.x

Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #171 : Sierpień 17, 2012, 12:06:52 »
dużo nie przejechałem z iAM
ale nie zauważyłem jakiś problemów z GPS

pierwszego fix'a łapie w jakąś sekundę od uruchomienia programu... ale podaje informacje, że dokładność jest do 100m
po kilku sekundach (3-4) łapie już dokładnego fixa

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline pR0SiAczek

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 286
  • Sprzęt: HTC Touch HD / Neo V / BBZ10
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #172 : Sierpień 17, 2012, 12:39:18 »
dużo nie przejechałem z iAM
ale nie zauważyłem jakiś problemów z GPS

pierwszego fix'a łapie w jakąś sekundę od uruchomienia programu... ale podaje informacje, że dokładność jest do 100m
po kilku sekundach (3-4) łapie już dokładnego fixa


i nie gubi sygnału ni stąd ni zowąd? Jeśli tak jest to jest to rewolucja!
ps. na Larku 35cośtam za skromną kasę AM nigdy nie zgubiła sygnału sama z siebie (chyba że pod ziemią). Chyba spróbuję tego Larka znaleźć i na niego załadować AM. Zobaczymy czy AM610e pokona Larka. Choć on nie ma LD, itp itd.


Offline Sygma

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 603
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #173 : Sierpień 17, 2012, 12:54:26 »
tego czy gubi czy nie... nie mogę zagwarantować, bo zrobiłem raptem może ze 20 km jadąc po warszawie
w tym czasie nie zauważyłem by zgubiła

na pewno zaobserwowałem dziwne zjawisko..
po podpięciu telefonu do zasilania z gniazda USB (akurat jechałem samochodem żony) zablokowało/wyłączyło głos w iAM
po odpięciu.. głos powrócił  :mysli:

fakt, że żona ma w samochodzie fabryczne BT a mój telefon nie był sparowany z jej samochodem
ale powinno mieć to jakieś znaczenie ?

- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

Offline kocureq

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
  • VIP Level: 139
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #174 : Sierpień 17, 2012, 16:47:19 »
Jasne, osobne urządzenie do nawigacji, do niego zewnętrzny GPS, bo program nie potrafi obsłużyć wbudowanego.

Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

Offline msz1959

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
  • VIP Level: 100
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #175 : Sierpień 17, 2012, 23:56:33 »
[...] rzeczywistość jest taka, że na automapę najlepszy jest gps zewnętrzny i jest zero problemu z łapaniem fixa i jego utrzymaniem w trakcie jazdy.

Że najlepszy, to się zgodzę, że zero problemów, to już niekoniecznie. Ja prawie zawsze używam mojego Touch HD z zewnetrznym odbiornikiem/loggerem GPS, bo GPS w tym HTC ma nieprzyjemny lag ale i tak ostatnie AM 6.x co chwila "rozglądają się" po czym wyznaczają trasę od nowa. Ten temat był tu już omawiany, niektórzy twierdzą, że to wina LD, trudno powiedzieć. IMHO nowsze wersje AM są już tak niewydolne, przynajmniej na moim HD, że nie wyrabiają się nawet z obsługą GPS. Bo oczywiście w to, że mój logger traci na otwartej przestrzeni sygnał, raczej nie wierzę. Zresztą nawet AM nie raportuje problemów z GPS tylko co parę minut wyznacza trasę od nowa, choć jest identyczna z poprzednią, więc nie jest to "dobrodziejstwo" włączonego LD


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4795
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #176 : Sierpień 18, 2012, 00:20:46 »
AM 6.x co chwila "rozglądają się" po czym wyznaczają trasę od nowa. Ten temat był tu już omawiany, niektórzy twierdzą, że to wina LD, trudno powiedzieć.

Wcale nie trudno :)
Też to miałem ale jak skończyła mi się licencja i nie miałem już LD to jak ręką odjął  :mrgreen:

Zresztą nawet AM nie raportuje problemów z GPS tylko co parę minut wyznacza trasę od nowa, choć jest identyczna z poprzednią, więc nie jest to "dobrodziejstwo" włączonego LD

Wyłącz LD i się przekonasz.
Mnie do szewskiej pasji to doprowadzało, gdy kursor co chwilę wyskakiwał gdzieś na bok (na pilocie "rozglądam się") i potem nowy punkt start i trasa przekalkulowana od nowa.
Najbardziej irytujące było wówczas, gdy w takiej Wawie zająłem już właściwy pas a tu 5-50 metrów przed skrzyżowaniem/rozjazdem zmiana trasy na inną.  :-|
Skończyła mi się licencja i skończyła się irytacja. :D

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #177 : Sierpień 18, 2012, 00:28:44 »
co parę minut wyznacza trasę od nowa, choć jest identyczna z poprzednią, więc nie jest to "dobrodziejstwo" włączonego LD

Jak to nie jest? A jak Twoim zdaniem byłoby z tym dobrodziejstwem? Za każdym razem inna trasa?
Przecież LD nie pobiera tras tylko dane odnośnie czasu przejazdu na poszczególnych odcinkach.
Po każdym pobraniu danych, program musi przeliczyć trasę z tymi nowymi danymi,
a to czy trasa pozostanie taka sama, czy też ulegnie zmianie zależy od tego
jak istotnie nowe dane różnią się od dotychczasowych.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Smerfik

  • Gość
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #178 : Sierpień 18, 2012, 00:31:09 »
Skończyła mi się licencja i skończyła się irytacja. :D

Po co się irytować. Stary bywalec forum jak widzę wie, co jest przyczyną ... i na pewno wie(sz), jak temu zaradzić :ok:

Tak na marginesie.
Za 3 dni mija 2 miesiące, jak króluje nam aktualna 6.10e. Nikogo nie łupie w kościach na zmiany? :)

« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2012, 00:37:58 wysłana przez Smerfik »

Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4795
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AM6.10e z mapami 1206 na serwerze!
« Odpowiedź #179 : Sierpień 18, 2012, 02:25:22 »
... i na pewno wie(sz), jak temu zaradzić :ok:

Nic nie muszę radzić.
W aAM kursor skacze "po trasie" (nie skacze na boki), więc z takiej drogi serwisowej routingu mi nie wyznaczy  :mrgreen:
No i zawsze można wyłączyć LD. :)

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .