PDAclub.pl

Nawigacja GPS => AutoMapa => AutoMapa WinCE, WM, WP6.x => Wątek zaczęty przez: ao w Październik 17, 2012, 18:12:20

Tytuł: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ao w Październik 17, 2012, 18:12:20
Ciągle mam klientów, którzy nigdy nie będą korzystać z AM Traffic, AM Center czy jakichkolwiek innych Miplo-dodatków. Po nową wersję AM pojawiają się regularnie (lub nie) u mnie i tak już pozostanie. Nigdy nie będą nic pobierać...

Jak wtedy działa AM?
Co zrobić aby nawigacja nie uwzględniała jakichkolwiek ograniczeń w ruchu, które w opisywanej sytuacji nigdy nie będą aktualne?
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 17, 2012, 19:07:34
Żeby mieć aktualny program trzeba go aktualizować ...
Sory...

A na marginesie AM'Traffic i AM'Center nie mają nic wspólnego z Miplo a obsługa AM'Center jest banalna.
Jeśli komuś naprawdę zależy, to można się nauczyć kilku kliknięć. ;)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: edwardk w Październik 17, 2012, 19:28:47
Żeby mieć aktualny program trzeba go aktualizować ...
Sory...

A na marginesie AM'Traffic i AM'Center nie mają nic wspólnego z Miplo a obsługa AM'Center jest banalna.
Jeśli komuś naprawdę zależy, to można się nauczyć kilku kliknięć. ;)


Popieram takie podejście w tym temacie, nie cierpię płaczków na tym forum. :ok:
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Androider w Październik 17, 2012, 20:03:32
Co zrobić aby nawigacja nie uwzględniała jakichkolwiek ograniczeń w ruchu, które w opisywanej sytuacji nigdy nie będą aktualne?

Jeżeli chcesz się pozbyć nieaktualnego AMtraffic, to przede wszystkim wywalić z katalogu z mapą pliki events.a oraz speeds.a. no i przy okazji nie włączać LD. Oczywiście po aktualizacji mapy pliki powrócą, więc akcję trzeba ręcznie ponowić.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 17, 2012, 20:06:17
nie cierpię płaczków na tym forum. :ok:

Nie zapominaj, że forum jest zarówno dla "płaczków", jak i takich "twardzieli" jak Ty.
Zamiast dzielić ludzi na grupy, raczej staraj się pomagać i odpowiadać na zadane pytania
Natomiast na zadane przez założyciela tematu pytanie, odpowiedział tylko kol. Androider
Do jakiej grupy go "zaksięgujesz"  :worried:
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Androider w Październik 17, 2012, 20:10:41
@Smerfik ja doskonale rozumiem reakcje kolegi, ponieważ ten dział i w ogóle ten portal gromadzi najbardziej ortodoksyjnych zwolenników programu, którzy w większości są dobrymi INFORMATYKAMI i nie rozumieją, bądź zapomnieli, że są jeszcze ludzie, którzy nie maja tej smykałki i chcą zwyczajnie z doskoku korzystać z programu bez konieczności łączenia "co chwilę" urządzenia z pc-tem via kabel USB.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 17, 2012, 20:30:30
Jeżeli chcesz się pozbyć nieaktualnego AMtraffic, to przede wszystkim wywalić z katalogu z mapą pliki events.a

I przy okazji wywalisz wszystkie aktualne.
A ao chciał usunąć tylko nieaktualne. Nie wylewaj dziecka z kąpielą.

... oraz speeds.a

A co ma wspólnego z z ograniczeniami w ruchu ten plik?  :O
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Androider w Październik 17, 2012, 20:37:02
ja myślę, że założyciel tego wątku myślał szerzej niż to opisał, ja to wyczułem i udzieliłem mu odpowiedzi mam nadzieję pomocnej. Ja nie jestem zwolennikiem wywalania tych plików, bo należę do grona informatyków i do "codziennej" walki z programem z wykorzystaniem kabla USB jestem przyzwyczajony od lat :)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 17, 2012, 21:45:30
Mnie życie nauczyło nie próbować "czytać w czyichś myślach".
Zdecydowanie preferuję dopytanie niż domniemanie. ;)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 17, 2012, 21:51:04
Takie są efekty, jak ktoś zadaje pytanie, nie do końca wiedząc o co pyta. Czasami milczenie jest złotem :proud: ... a na pewno spokojem :ok:
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ycbo w Październik 17, 2012, 22:37:20
No właśnie, do pytania potrzebny jest tłumacz.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 18, 2012, 16:46:58
Jak dla mnie pytanie jest precyzyjne.
Chodzi o usunięcie tylko nieaktualnych ograniczeń w ruchu.

Nie wiem co tu ma być niedopowiedziane i nie wiem po co dopowiadać sobie.
Oczekujecie, że oprócz tego, że jest napisane o co chodzi będzie też napisane o co nie chodzi?  :mrgreen: ;)

A jeśli popełniającemu wątek nie chodziło o powyższe, to po prostu zadał źle pytanie.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: izaw w Październik 18, 2012, 21:47:38
Widocznie OP zadowoliło, bo zniknął bez komentarza.

Dalsza dyskusja bez jego wyjaśnienia to tylko bicie piany.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 18, 2012, 22:11:57
Co zrobić aby nawigacja nie uwzględniała jakichkolwiek ograniczeń w ruchu, które w opisywanej sytuacji nigdy nie będą aktualne?

ochkarol
Naklikałeś się, ale nie widzę z Twojej strony czytelnej odpowiedzi.
Ja uważam, że na tak zadane pytanie, odpowiedź może być tylko jedna - nie da się.
Dalsza dyskusja bez jego wyjaśnienia to tylko bicie piany.

 :ok: Pełna zgoda
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 19, 2012, 06:32:12
Naklikałeś się, ale nie widzę z Twojej strony czytelnej odpowiedzi.

Wydaje mi się, ze odpowiedziałem dość czytelnie:
Żeby mieć aktualny program trzeba go aktualizować ...


Ja uważam, że na tak zadane pytanie, odpowiedź może być tylko jedna - nie da się.

I taka była intencja mojej odpowiedzi.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: jetsf w Październik 19, 2012, 20:06:59
Sądzę, że Użytkownicy AM, którzy nigdy nie chcą nic pobierać, powinni zainstalować program w wersji, która pozwalała wyłączyć SR i LD i korzystać tylko z aktualnej mapy (nie pamiętam która to była wersja - może ktoś przypomni ?).
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: izaw w Październik 19, 2012, 20:39:39
Piękna rada, tylko nierealna. Program przywiązany do mapy "na dobre i na złe".
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: starstruck w Październik 19, 2012, 21:24:04
Ludzie też. Wszyscy narzekają ale wciąż używają.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ao w Październik 21, 2012, 20:15:53
Dzięki za odpowiedź - Androider.
Pomijam niegrzeczne wypowiedzi - nie ten poziom.
Jednocześnie przepraszam za tak długą moją tutaj nieobecność - niestety czasu mam tyle, ile mam...
Nieważne czego nie będą nigdy używać moi klienci, czy AM'Traffic, czy AM'Center, czy Miplo.
Nieważne też, czy ktoś nie będzie używał, dlatego że ma ponad 60 lat, czy dlatego że jest dyrektorem wielkiej huty (tez mu niewiele brakuje do 60-tki), czy dlatego że jest dyrektorką szkoły i jeszcze kilka razy dlatego...
Są tacy ludzie, a ja chcę im pomóc używać AM.
Moje pytanie było precyzyjne. Mnie nie interesuje, które utrudnienia w ruchu są aktualne, a które nie. Ja nie chcę mieć żadnych. Często wgrywam nową wersję AM tylko raz w roku, gdy klient kupuje aktualizację. Ale kupuje i chce z nią jeździć.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Androider w Październik 21, 2012, 20:33:19
Mnie nie interesuje, które utrudnienia w ruchu są aktualne, a które nie. Ja nie chcę mieć żadnych.

Dlatego wykasuj plik events.a. Cy wywalać plik speeds.a to już zadecyduj sam. Oczywiście on nie odpowiada za utrudnienia w ruchu, tylko ma zaszyte średnie prędkości na danej drodze. Ale jak się domyślasz taki nieaktualizowany plik w warunkach zimowych może narobić niezłych kłopotów użytkownikowi programu jak go wpuści w drogę III kategorii odśnieżania, która to droga w lecie może być ciekawą alternatywą dla zatłoczonej krajówki.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Październik 21, 2012, 20:56:46
Cytat: Androider
Cytat: ao
Mnie nie interesuje, które utrudnienia w ruchu są aktualne, a które nie. Ja nie chcę mieć żadnych.

Dlatego wykasuj plik events.a.

Plik events zawiera nie tylko czasowo zamknięte odcinki, zawiera również te które już są otwarte
a na mapie jeszcze są zamknięte, oraz takie które jeszcze sa zamknięte ale, wkrótce mają być otwarte (wkrótce znaczy prędzej niż kolejne wydanie mapy).
Twoje życzenie ao jest nie do spełnienia, część utrudnień w ruchu - drogi zamknięte dłużej niż kwartał są zablokowane w AM na stałe (czyli conajmniej do następnego wydania mapy)
Tych się nie pozbędziesz.
Nawiasem mówiąc nie zdefiniowałeś co rozumiesz pod pojęciem utrudnienia...
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ao w Październik 21, 2012, 21:11:27
Tak, rozumiem nocnyMarku.
Ale w przypadku tych kilku osób, o których mówię, trzeba wybrać mniejsze zło i wydaje mi się, że propozycja, którą podał Androider taka właśnie jest.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Październik 21, 2012, 22:01:28
Mnie się wydaje że jednak nie, z tym plikiem mapa jest aktualna przynajmniej jakiś czas od instalacji.
Bez niego  jest niewiadomo co, ileś czasowo zamkniętych odcinków zostanie otwartych, inne
które ten plik otwiera zostaną zamkięte choć są już przejezdne.
AM można już aktualizować z poziomu programu, to pierwsza wersja AM z taką możliwością,
więc na razie trudno ocenić jak się będzie spisywać, ale możliwe że stracisz nieco roboty
(z tym wgrywaniem raz do roku), bo aktualizacje będą sporo łatwiejsze niż do tej pory.
Gdy aktualizacja nie bedzie wymagała więcej wiedzy niż wybranie celu podróży i rodzaju trasy,
to myślę że większość opornych da się przekonać do samodzielnego wykonania tego zadania.
 
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 21, 2012, 22:26:43
Nawiasem mówiąc nie zdefiniowałeś co rozumiesz pod pojęciem utrudnienia...

To po pierwsze... :mrgreen:

@ao
A i milej by było jakbyś się zdecydował.
Bo najpierw piszesz, że:
Co zrobić aby nawigacja nie uwzględniała jakichkolwiek ograniczeń w ruchu, które w opisywanej sytuacji nigdy nie będą aktualne?


a potem, że:
Mnie nie interesuje, które utrudnienia w ruchu są aktualne, a które nie. Ja nie chcę mieć żadnych.

Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ao w Październik 22, 2012, 00:03:54
Ponowne dzięki nocnyMarku - wszystko wyjdzie w praniu.
Dziś wypuściłem pierwszą mapę z usuniętymi dwoma plikami. Człowiek jeździ dużo, więc będzie dobrym testerem...
Być może wróci do mnie szybciej niż myślę.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: jachraniak w Październik 22, 2012, 17:50:24
heh

kolega napisał
trzeba wybrać mniejsze zło

Uważam, że nie można kierować się przy wyborze mniejszym złem, trzeba wybierać większe dobro  :E
Nie wyobrażam sobie AM bez AM'Traffic.

Zgadzam się z nMarkiem co do istoty zagadnienia, jak i tego, że aktualizacja wszystkich elementów programu musi być bardziej user friendly. Ale o to jestem spokojny :sleepy: Idzie nowe :shocked:
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 22, 2012, 18:19:03
Dziś wypuściłem pierwszą mapę z usuniętymi dwoma plikami. Człowiek jeździ dużo, więc będzie dobrym testerem...
Być może wróci do mnie szybciej niż myślę.

Oby nie. Bo wydaje mi się, że lepiej już nie robić nic z plikami.
Co najwyżej program nie poprowadzi drogą, którą ma zablokowaną (bo niezrobiona aktualizacja tej drogi nie odblokowała).

A tak ma duże szanse trafić na zamkniętą drogę.

Ale faktycznie czas pokaże.  :ok:
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 03:49:53
Ale o to jestem spokojny :sleepy: Idzie nowe :shocked:

Można prosić o rozwinięcie tej myśli ?  B)
W kontekście tego, co się dzieje na 901 na odcinku Zawadzkie - Dobrodzień, wskazana by chyba była aktualizacja danych SR dla wersji 6.11
To, że LD może wielu ustrzec przed niespodziankami na tym odcinku (totalne roboty i blokady), nie oznacza, że Ci, którzy nie mają możliwości z niego korzystania, mają się "budzić z nogą w nocniku".... jak ja w ostatni weekend. A nowych SR nie widzę via AMCenter :shock:
Na Targeo jak widzę - wiedzą. Więc dlaczego nie ma aktualizacji SR dla urządzeń nawigacyjnych?
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Październik 23, 2012, 10:26:18
Ten remont ma się zakończyć za tydzień, więc umieszczanie go w nowych danych SR nie ma sensu.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Androider w Październik 23, 2012, 10:36:04
Więc dlaczego nie ma aktualizacji SR dla urządzeń nawigacyjnych?

@Smerfik, nie ma aktualizacji danych SR , bo oni nie podchodzą do tego problemu z taką "gorączką" jak Ty, po prostu są wyluzowani i wiedzą, że to tylko program nawigacyjny dla amatorów, a nie dane dla wojska. Ty i tak masz dobrze, bo w miarę regularnie otrzymujesz dane SR do swojej platformy systemowej, czyli do windowsa. A nie wiem, czy wiesz, że, że użytkownicy platformy android dostali od sierpnia tylko raz aktualizację danych SR i to przy okazji wymiany całej mapy. I co stało się coś ? Kompletnie nic, spokojnie "koledzy mogą  popijać piwko" , bo to tylko program o amatorskim wykorzystaniu. Z resztą widzisz, że moderator też uważa, że noł problem. @smerfik trzeba wyluzować i brać ten soft na prawdę na humor :)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 10:38:14
Po zakresie robót widziałem, że prace na tym odcinku trwają od dosyć dawna, więc jest to nie tylko kwestia kiedy ma się zakończyć, ale dlaczego do tej pory nie było o nim nawet śladu w SR. Dodam, że istniejące tam zakazy dopuszczają dojazd do posesji - więc gnałem do swojej ... w Poznaniu :D.
901 w centrum Olesna do styku z 11-ką też jest rozpaprana (objazdy) - ale tego po powrocie, nie zobaczyłem nawet na Targeo.
Ty i tak masz dobrze, bo w miarę regularnie otrzymujesz dane SR do swojej platformy systemowej, czyli do windowsa. A nie wiem, czy wiesz, że, że użytkownicy platformy android dostali od sierpnia tylko raz aktualizację danych SR i to przy okazji wymiany całej mapy. I co stało się coś ?

Regularnie, to jak widać w przypadku AM, pojęcie względne. W ostatnim czasie, w krótkim odstępie czasu dostałem 3 aktualizacje (programu / mapy) z niby zaktualizowanymi danymi SR. Poziom tych aktualizacji w odniesieniu do SR w kontekście opisanego przykładu, mówi sam za siebie.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Październik 23, 2012, 11:18:24
Cytat: Androider
Z resztą widzisz, że moderator też uważa, że noł problem.

A rozumiesz znaczenie słów sens i problem? Czy tylko bez problemu potrafisz pleść bez sensu?
Aktualizacja SR jest nie częściej niż co 2 tygodnie, więc dodanie tych robót teraz,
kiedy za tydzień mają się zakończyć byłoby głupotą.
Natomiast problem jest w tym, że ta droga jest zamknięta od 12 września,
a dane SR z końca września tej drogi nie blokują.

użytkownicy platformy android dostali od sierpnia tylko raz aktualizację danych SR i to przy okazji wymiany całej mapy.
I co stało się coś ? Kompletnie nic...

I wcale się nie zdziwię jeśli tak pozostanie (nowe dane SR będą tylko z aktualizacją mapy)
Właśnie dlatego że w przypadku androida kompletnie nic się nie stanie jeśli te dane nie będą
aktualizowane co 2 tygodnie, bo aAM z definicji ma dostęp do internetu, a LD załatwia sprawę
i to nawet lepiej niż aktualizacja SR via AMCenter bo bezobsługowo.
Niczego nie trzeba dodatkowo instalować, nie trzeba sprawdzać czy jest jakaś aktualizacja etc.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 11:46:47
Odnośnie urządzeń "bezsieciowych".
Dobrze by było, by przed wyjazdem można było podpinając się przez wi-fi, lub PC-ta pobrać najaktualniejsze dane odnośnie zablokowanych odcinków), ale by te dane na stałe nadpisały wcześniejsze, a nie do pierwszego wyłączenia AM. To byłby naprawdę pozytywny przełom w kwestii SR.
Przy okazji kol. Androider i jemu podobni użytkownicy "robocików", czy innych urządzeń z GSM, nie musieliby nabijać portfela operatorom GSM. No chyba, że tylko o to chodzi, by nabijali.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: K33 w Październik 23, 2012, 11:56:25
Czy moje zrozumienie z tej dyskusji, że:
events.a - odpowiada za informacje o blokadach, robotach
speeds.a - odpowiada za informacje o średnich prędkościach (czyli o korkach np.) w danym czasie na danym odcinku,
jest precyzyjne?
Jeśli tak, to usunięcie pliku speeds.a pozwoli mi na uniknięcie zmiany trasy ze względu na korki, natomiast pozostawienie pliku events.a uchroni mnie jednocześnie przed niespodziankami (o ile plik events.a ma aktualne dane) typu "droga zamknięta", czy dobrze rozumiem?
Byłaby to idealna opcja, bo od kiedy to uciekanie przed "zatkanymi" odcinkami pojawiło się w AM, nawigacja ta stała się dla mnie większym problemem, niż pomocą. Pod Krakowem kiedyś nawigacja pociągnęła mnie taką trasą, że myślałem, że utknę w końcu gdzieś pomiędzy dwiema zagrodami. Wracałem natomiast normalnie A4 kompletnie ignorując cały czas zawołania AM do odbicia gdzieś w bok. Zdarzyło mi się to jeszcze parę razy w innych miejscach i na razie jesteśmy z AM w stosunkach powiedzmy chłodnych...
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 12:07:51
Czy moje zrozumienie z tej dyskusji, że:
.........
Jeśli tak, to usunięcie pliku speeds.a pozwoli mi na uniknięcie zmiany trasy ze względu na korki, natomiast pozostawienie pliku events.a uchroni mnie jednocześnie przed niespodziankami (o ile plik events.a ma aktualne dane) typu "droga zamknięta", czy dobrze rozumiem?

Dobrze rozumujesz. Jest dokładnie, jak napisałeś.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 23, 2012, 12:27:30
Jaka zmiana trasy ze względu na korki?  :O Speeds.a to nie LiveDrive!  :shock:

Zmiany trasy nie będzie nawet z tym plikiem.
Co najwyżej AM od razu trasę tak wykombinuje, że będzie coś omijać lub przeliczy na inną po wyłączeniu urządzenia w czasie jazdy.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 12:33:37
ochkarol
Myślałem, że komu jak komu, ale Tobie nie muszę przypominać, że wystarczy jeden komunikat "jesteś poza trasą", by AM przeliczyła Ci trasę od nowa. Wystarczy jedno zjechanie z trasy, by doświadczyć tego samego efektu.
Przypomnę też, że pokonując długą trasę, inaczej wygląda jej wyznaczenie na początku, a może wyglądać diametralnie różnie, jeżeli przeliczy Ci ją poniżej 100 km od celu. Nie będę już się nawet rozwodził o wpływie aktualnego czasu na routing :proud:
Więc nie rób koledze wody z mózgu  B)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 23, 2012, 12:40:38
Wiesz dobrze, że skoki kursora, skutkujące wspominanym przez Ciebie komunikatem dotykały urządzenia z LiveDrive.
Oczywiście skoku kursora wykluczyć nie można na żadnym urządzeniu.

A 100 km od celu routing może być inny również na Automapie bez pliku speeds.a
Komu, jako komu... ;)

Nie robię nikomu wody z mózgu tylko staram się żeby kolega dostał precyzyjne informacje.

No i zostaje kwestia ETA...
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: K33 w Październik 23, 2012, 13:59:51
Myślę, że wiem o co chodzi. Nie używam LD, bo urządzenie nie ma połączenia z internetem. Mówiąc o "korkach" chodziło mi właśnie o estymację prędkości poruszania się po danym odcinku w danym czasie, pochodzącą z jakichś tam wyliczeń, nie z komunikatów "na żywo". I rozumiem, że takie informacje zaszyte są w pliku "speeds.a".
I właśnie te informacje przeszkadzają mi w użytkowaniu AM.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 23, 2012, 16:17:47
... estymację prędkości poruszania się po danym odcinku w danym czasie, pochodzącą z jakichś tam wyliczeń, nie z komunikatów "na żywo".


Nie kumam tego ale napiszę tak.

Speeds.a zawiera informacje o średnich prędkościach na danych odcinkach drogi (mozno spokojnie tutaj zakwalifikować np. cykliczne korki) w zalezności od pory dnia, dnia tygodnia i chyba nawet dnia roku (nie pamiętam).
Są to dane rzeczywiste (nie z jakichs tam wyliczeń), historyczne - jednym słowem statystyka drogowa.

Te dane służą do dwóch rzeczy:Trasa "Szybka" jest najbardziej wrażliwa na te dane a trasy "Łatwa" i "Bezpieczna" najmniej.

Skutki?

Jako, że pora dnia ma znaczenie może się okazać, że przy (np godzinnym) postoju na trasie, program po włączeniu zaproponuje ponowne przeliczenie trasy i jeśli użytkownik się zgodzi to trasa zostranie wytyczona na nowo.
Nie oznacza to, że to będzie inna trasa ale może tak się wydarzyć.

Przy trasie Szybkiej program może chcieć omijać miejsca, gdzie wg danych cyklicznie pojawiają się korki lub spowolnienia ruchu i wybierać trasy gdzie wg danych prędkość przelotowa jest wyższa - nie patrząc specjalnie na kategorię drogi.
Zdarza się, że przy trasie Szybkiej program proponuje jazdę drogami niższej kategorii. Czasem ma to uzasadnienie a czasem nie. Jedni uważają to za wadę a inni nie.

Dlatego powstała trasa "Bezpieczna" (o "Łatwej" nie piszę, bo nie warto uzywać).
Ten typ trasy preferuje jazdę drogami głównymi, czyli jest dla tych co mają alergię na "żółte" drogi wojewódzkie ;)
Ona również korzysta ze statystycznych danych o ruchu drogowym (z pliku speeds.a) ale tutaj musi być już duża różnica w czasie przejazdu, żeby routing poprowadził drogami niższej kategorii.
Nie wiem czy komuś trasa "bezpieczna" proponowała jakieś dziwne objazdy - nie słyszałem (mam na myśli osoby bez dostępu do LiveDrive).

Usunięcie pliku speeds.a spowoduje, że prędkości na odcinkach dróg będzie program brał niejako z tabelki.
Dla każdej kategorii drogi - daną prędkość.
Trasy będą tak samo wytyczane - bez względu na porę dnia i nocy czy dzień tygodnia.
Dla jednych to zaleta a dla innych wada (np. dla mnie wada).

Przy tym samym dłuższym postoju i tak program zapyta o przeliczenie trasy ale teoretycznie po jej ponownym wytyczeniu powinna ona wyglądać tak samo (zawsze te same dane o prędkościach, niezaleznie od pory dnia i nocy - bo z "tabelki").

No i największy minus usunięcia pliku - kosmiczne ETA. Ponoć szacowanie czasu dojazdu jest tak oderwane od rzeczywistości, że nawet nie ma o czym mówić.

Myślę, że może warto "potestować" na klientach trasę bezpieczną?
Może napisaliby Ci co jej uzywają, bo ja na Windowsie nie zdążyłem się nią "nacieszyć" a w androidowej AM tego typu trasy nie ma.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ycbo w Październik 23, 2012, 16:24:45
Kolega K33 dobrze rozumie znaczenie pliku speeds.a (kiedyś to statystyczne dziadostwo można było wyłączyć, niestety teraz trzeba robić sztuczki z kasowaniem) na poparcie podam codzienny przykład z miejscowości Raszyn jadąc do Warszawy AM kieruje prosto Al. Krakowską ale w godzinach rannych dojazdów kieruje przy kościele zjazd z Al. Krakowskiej w ul. Godebskiego. Ten statystyczny skrót i ulepszenie czasami daje oszczędność 2-5 minut ale jedziemy wąską również zatłoczoną ulicą równoległą do Al. Krakowskiej z chodnikami szerokości 30 cm. (piesi idą jezdnią) i każdym skrzyżowaniem z pierwszeństwem z prawej, wyjazd ponownie na Al. Krakowską też generuje korek bo światła na Al. Krakowskiej / Na Skraju dla bocznych są krótkie. Takich przypadków jest w AM wiele i może o nich pisać ktoś kto codziennie jedzie tą samą trasą i widzi że statystyka często mija się z prawdą.
Nie namawiam nikogo do kasowania pliku speeds.a niech każdy jedzie jak mu pasuje, być może kiedyś dojdzie do jakiegoś wniosku i podejmie decyzję wywalić czy nie.
Włączałem dla testu LD bo myślałem że może aktualnie pobierane dane skorygują brak korka na Al. Krakowskie i pozwolą jechać prosto, niestety SR widzi więcej od tego co ja za szybą.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 18:06:25
No proszę.
Nikt tutaj nie zaglądał od wieków, a kol. K33 znalazł sposób na rozruszanie towarzystwa :ok:
Teraz ma już pełnię informacji, a decyzję musi podjąć sam :proud:

No i największy minus usunięcia pliku - kosmiczne ETA. Ponoć szacowanie czasu dojazdu jest tak oderwane od rzeczywistości, że nawet nie ma o czym mówić.

ochkarol
Kosmiczne eta, to są zawarte w pliku speeds.a - piszę to z własnych obserwacji. Wystarczy włączyć demo trasy, by się w prosty sposób przekonać, jakie prędkości przejazdu nam proponuje SR, by się zmieścić w obliczonym ETA. Pooglądałem sobie jak to wygląda w moim rejonie, gdzie w miejscach gdzie na miejskich i miejskich głównych są ograniczenia do 40-ki, AM wg. traffika proponuje 80 i więcej.
W okolicy przyblokowych parkingów, nawet w godzinach późno nocnych, niejednokrotnie widzę czerń - w miejscach gdzie nawet w środku dnia nie widziałem czegokolwiek, co można by nazwać korkiem.
Dla równowagi - na S11 pomiędzy Gądkami a Kórnikiem chyba nikomu się nie zdarzyło trzymać poniżej 120 (no chyba, że maluchem), a niejednokrotnie widziałem na traffiku na tym odcinku czerń, o czym swego czasu poinformowałem kolegów, zamieszczając stosowne "obrazki".
Nie ma złotego środka. Natomiast AM daje nam tyle możliwości ustawienia swoich preferencji, że wystarczy jasno przedstawić Marzence czego od niej oczekujemy, a dziewczyna zrobi wszystko, by nas zadowolić. Nie zawsze jej się to może udać - czasami na drodze stoi AQ, podsyłając jej mocno nieaktualne dane events, czego najlepszy przykład opisałem w bieżącym temacie wcześniej.
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 23, 2012, 19:19:37
W ostatnich mapach androidowych ETA nawet nawet.
Było wcześniej fakt - dla Kubicy ale teraz się wyrabiam ;)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Październik 23, 2012, 20:38:49
Było wcześniej fakt - dla Kubicy ale teraz się wyrabiam ;)

Trzymam Cię za słowo ... i czekam na aktualizację SR pod Win :ok:
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: ochkarol w Październik 23, 2012, 22:19:42
Dane SR z 21-09-2012
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Listopad 02, 2012, 00:32:58
@ nocnyMarek
W kontekście tej wypowiedzi http://pdaclub.pl/forum/automapa-wince-wm-wp6-x/am-bez-am-traffic-am-center/msg1603744/#msg1603744 (http://pdaclub.pl/forum/automapa-wince-wm-wp6-x/am-bez-am-traffic-am-center/msg1603744/#msg1603744), proponuję zerknąć tutaj: http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121024/REGION/121029742 (http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121024/REGION/121029742)
Może jednak wskazana by była aktualizacja SR dla wersji 6.11 b,c
Dodam na marginesie, że SR w 6.11d bardzo nieprecyzyjnie ustawił blokady :)
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: nocnyMarek w Listopad 02, 2012, 00:49:00
Teraz - skoro przedłużyli o miesiąc to owszem, ale czemu z tym do mnie?
Wyślij do supportu, zgłoś na Targeo albo Miplo ...
Tytuł: Odp: AM bez AM Traffic, AM Center...
Wiadomość wysłana przez: Smerfik w Listopad 02, 2012, 01:26:17
Teraz - skoro przedłużyli o miesiąc to owszem, ale czemu z tym do mnie?
Wyślij do supportu, zgłoś na Targeo albo Miplo ...

Napisałem do Ciebie, bo z tobą wymieniałem poglądy w tej materii. Przez grzeczność - byś wiedział.
Natomiast support mam od pewnego czasu w d---e . To oni nam powinni dostarczać wiedzę, a nie my im.
Dodam, bo nie wiem czy zauważyłeś, ale w 6.11d zablokowane odcinki na 901 (Zawadzkie - Olesno)  w dniu dzisiejszym znikły :O~ Widocznie miały ustawione ograniczenia do 31.10
Biorąc pod uwagę, że to dosyć spory odcinek drogi - szykują się w tym rejonie użytkownikom AM niezłe jaja.