Autor Wątek: AutoMapa 3.0.1  (Przeczytany 18205 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VanB

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 96
  • Sprzęt: MDA Vario III / V
AutoMapa 3.0.1
« : Październik 20, 2015, 12:47:34 »
Czy ktoś mi może odpowiedzieć po co zmieniono ikonki POI? Źle było? I nie chodzi mi o ich wygląd tylko o to że teraz jest JEDEN wzór na wszystkie stacje benzynowe, JEDEN wzór na restauracje i nie wiesz z poziomu mapy czy przed sobą masz Orlen czy BP lub jakiej sieci FastFood. Cud normalnie że fotoradary mają po staremu 10, 20, 30 itd. czyżby przez niedopatrzenie?


PDAclub.pl

AutoMapa 3.0.1
« : Październik 20, 2015, 12:47:34 »
R E K L A M A:


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4766
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa3.0.1 a inkonki POI
« Odpowiedź #1 : Październik 20, 2015, 13:48:24 »
Pytanie do Aquratu.
Ale jak najbardziej zasadne.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa3.0.1 a inkonki POI
« Odpowiedź #2 : Październik 20, 2015, 14:56:58 »
Przyznaję, że poszli ostro po bandzie ... bardzo bym się wkurzył gdybym używał aAM na codzień.


AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline izaw

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1160
AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #3 : Październik 20, 2015, 17:02:42 »
Cichaczem beta stała się stabilną. Wersja kompilacji taka sama, ale plik instalatora różny.


Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 269
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #4 : Październik 20, 2015, 17:59:40 »
Nowe ikonki  POI to usprawnienie na miarę kafelków w Windows 8: krawiec, fryzjer, pralnia, ... i toaleta publiczna Toi Toi mają tą samą ikonkę z jakimś kluczem do przykręcania śrub  :evil:  Pogratulować projektantowi i tym co akceptowali zmiany.  Było dobrze, to zmienili nie wiadomo po co. Może mniejsza liczba ikonek ma zaoszczędzić pamięć? No ale nie kosztem czytelności! Ja zostaję przy wersji 3.0.0 dopóki się da. U mnie działa dobrze na sprzęcie, którym nawiguję.


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4766
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #5 : Październik 20, 2015, 19:00:49 »
Było dobrze, to zmienili nie wiadomo po co.

Tal samo, jak z komunikatami w czasie rozmowy telefonicznej.
Kiedyś nie było ich w ogóle i był spokój a jak zaczeli kombinować to do dziś nie potrafią tego zrobić dobrze.

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 269
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #6 : Październik 20, 2015, 21:42:45 »
Czy zwija Wam się Toolbar opcji i trasy po "kliknięciu" w  trzy pionowe kropki poniżej trybików? W 3.0.0 mi działa, a w 3.0.1 już nie.


Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1003
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #7 : Październik 20, 2015, 21:49:00 »
Jesli chodzi o opcje trasy to tak -  zwija sie i rozwija.


Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 269
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #8 : Październik 20, 2015, 22:07:35 »
Chodzi mi o Toolbar z obrazkami: Lupa, Trasa, "koniczynka", Opcje, "Trybiki". Mi to nie działa na Android 4.1 i 4.2.2. Dla 3.0.0 działało. Na Android 4.3 nie będę tej wersji instalował póki co.


Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1003
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #9 : Październik 20, 2015, 22:50:07 »
Nie zwija się. Android 5.1.1


Offline kalisz1

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: LG G3 Lollipop v20T
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #10 : Październik 26, 2015, 17:56:12 »
Dzisiaj wywaliło mi wszystkie punkty ulubione, a mam ich ponad 1000. Całe szczęście, że jest kopia zapasowa pliku.
Chyba wrócę do poprzedniej wersji.

Połączone: Listopad 03, 2015, 22:39:31
Czy przybliża wam pozycję po uruchomieniu? U mnie zazwyczaj wyświetla na ekranie obszar który był przed ostatnim zamknięciem, a podczas pierwszego uruchomienia pokazało mi cały obszar Polski.

« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2015, 22:39:31 wysłana przez nocnyMarek »

Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1003
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #11 : Listopad 03, 2015, 16:38:23 »
Jakis czas temu tez mi nie przyblizalo. Ale teraz juz jest ok i pokazuje ostatnia aktualna pozycje.


Offline kalisz1

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: LG G3 Lollipop v20T
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #12 : Listopad 03, 2015, 20:46:51 »
Jakis czas temu tez mi nie przyblizalo. Ale teraz juz jest ok i pokazuje ostatnia aktualna pozycje.

Nie wiem jak mam to rozumieć. Jaki czas temu i w której wersji.
U mnie jest tak po świeżej instalacji https://www.youtube.com/watch?v=hRaVrrTKPw0
A tak po następnym uruchomieniu https://www.youtube.com/watch?v=xS2snH8WlE4
A tak jest w wersji 3.0.0 https://www.youtube.com/watch?v=OboNx_9_oUc
Jak widać jest różnica na niekorzyść 3.0.1
Trochę słaby sygnał bo wewnątrz budynku, na zewnątrz widzi 18 i łączu się z 12 dokładność 3m.


Offline kwojtow

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1003
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #13 : Listopad 03, 2015, 21:08:47 »
To moze tak ... w jednej z ostatnio wersji 3.0.0 było zle. A teraz w wersji 3.0.1 jest juz poprawnie. Jak dla mnie jest odwrotnie i różnica jest na korzyść.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #14 : Listopad 03, 2015, 22:43:10 »
Cytat: kalisz1
U mnie zazwyczaj wyświetla na ekranie obszar który był przed ostatnim zamknięciem

No i jak dla mnie to tak ma być, IMO nie ma lepszej opcji.

Cytat: kalisz1
a podczas pierwszego uruchomienia pokazało mi cały obszar Polski.

OIP, zawsze każde pierwsze uruchomienie nowej mapy tak wygląda, na Windows również.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

Offline rgr

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1043
  • Użytkownik jest na liście obserwowanychObserwowany
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #15 : Listopad 04, 2015, 00:17:34 »
AM zapisuje sobie w plikach położenie mapy na ekranie, te pliki mają nazwy bodajże zaczynające się od znaku podkreślenia (czy jakoś tak). A że nazwy tych plików są zbieżne z nazwą mapy, to po każdej aktualizacji mapy pliki te są tworzone od nowa. Stąd każde pierwsze uruchomienie nowej mapy daje "obraz całości".

To nie tablica ogłoszeń !

Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 269
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #16 : Listopad 04, 2015, 10:17:41 »
@kalisz1  - zgłoś do supportu z tym filmikiem. To jest coś, co ja zgłosiłem dla Xperia L (Android 4.2.2) dla wersji 3.0.0 i niestety ponownie dla 3.0.1, gdzie miało być poprawione - ciekawe, że w wersjach 3.0.0 beta i 3.0.1 beta działało poprawnie na tym samym sprzęcie!

w 25 sekundzie Twojego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=hRaVrrTKPw0

pojawia Ci się kursor pozycji, ale nie przełącza w tryb 3D i nie przesuwa mapy, by kursor pozycji był na środku w dole. Tak mam dla Xperia L. Bywa też tak, że Twoja pozycja jest poza wyświetlanym obszarem i wtedy nie wiesz, gdzie jesteś. Natomiast dla Xperia SP (Android 4.3) jest zawsze dobrze - przechodzi w 3D i pokazuje kursor pozycji. Dla Xperia L i wersji aAM 1.7.x też było zawsze dobrze. Wygląda to być może na jakiś hazard czasowy (Xperia L łapie mi fix GPSa kilka razy szybciej niż Xperia SP - zaleta "czysto" plastikowej obudowy? ) lub różnice w Androidach.

Drugi temat:
Co do pokazywania poprzednio wybranego obszaru mapy po restarcie (bez fixa GPS), to dla 3.0.0 i 3 urządzeń z Androidem miałem z reguły różnice w pozycji kursora i skali mapy w stosunku do tego jak było przy zamykaniu aAM. Zgłosiłem to do supportu-  miało być poprawione w 3.0.1 - i według mnie poprawili.


Offline kalisz1

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: LG G3 Lollipop v20T
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #17 : Listopad 04, 2015, 11:22:51 »
Zgłosiłem, ale jak to suport poprosił o przesłanie śladu i w odpowiedzi zwalił winę na słabą jakość sygnału ( mimo że fiksa na zewnątrz łapie w 3 s), więc  podałem linki do filmów i czekam na odpowiedź.
Najczęstsza odpowiedź suportu mimo że parę dni wcześniej zgłaszałem ten problem to "to pierwsze takie zgłoszenie", więc nie może być pierwszym zgłoszeniem. Wypieranie się własnych błędów przez suport jest normą.
Na razie jeżdżę na 3.0.0, bo wersja 3.0.1 nic dobrego nie wniosła, a tylko utrudniła nawigowanie.


Offline wsz

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 269
  • Sprzęt: Eten X800 --> Sony Xperia SP
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #18 : Listopad 04, 2015, 13:15:17 »
No cóż, znam to - chyba dostałeś "Odpowiedź standardową numer ...". Problem w tym, że dla wersji produkcyjnej raczej żaden ślad/log nie powstaje na etapie startu aAM i pierwszego łapania fixa. Ja dostawałem betę, która więcej logowała - a w niej, akurat to co zgłaszałem, działało.

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2015, 13:17:58 wysłana przez wsz »

Offline kalisz1

  • Newbie
  • Wiadomości: 26
  • Sprzęt: LG G3 Lollipop v20T
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #19 : Listopad 04, 2015, 15:54:53 »
Dostałem odpowiedź od suportu.
"Prosze pobrac i zainstalowac tzw. wersje z logowaniem. Link do tej wersji:
cn.w1.automapa.pl/aAM/aAM.3.0.1.0968_RC2.apk

Po zainstalowaniu i wystapieniu bledu, prosze przeslac do nas spakowany
katalog AquratLog, ktory powinien utworzyc sie w pamieci urzadzenia albo na
karcie pamieci w tym urzadzeniu, wraz ze sladem GPS i godzina wystapienia
bledu.

Pliki przekazemy do naszych programistow, a ci postaraja sie przygotowac
poprawke dla Pana urzadzenia w mozliwie najkrotszym terminie.

Do tego czasu polecam korzystanie z wersji 3.0.0.

Mam nadzieje ze udalo mi sie pomoc,"

Prawdę mówiąc wcale mi nie pilno do nowej wersji, chyba że, będzie tak użyteczna jak AM na windows.


Offline altroch

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #20 : Listopad 04, 2015, 18:00:10 »
A mi trochę doskwiera nie "trzymanie" kierunku północnego przy przeglądaniu mapy w 2D. Występuje to dla większych zoom'ów.
Od pewnego już północ jest na górze. W przypadku gdy używam "szczypania" do zmiany zoom mapa się obraca i czasami trudno się zorientować.


Offline jachraniak

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 2151
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #21 : Listopad 04, 2015, 18:11:05 »
Wtedy naciskaj kompas, który spowoduje, że północ znowu będzie na górze, szczyp i obracaj dalej...

iAM
Full AM'Traffic :)

Offline altroch

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #22 : Listopad 04, 2015, 19:41:07 »
Bardziej mi pasowało jak w poprzedniej wersji.


Offline MonsterLolek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #23 : Listopad 22, 2015, 12:28:38 »
Zobaczcie jak automapa inteligentnie wyznaczyła mi manewr skrętu w prawo w najbliższą ulicę. Tylko chyba AM potrafi tak wykombinować trasę. Przepraszam za kiepską jakość zdjęcia, ale nie wiem jak się robi zrzut ekranu w wersji aam, więc zrobiłem zdjęcie mojej nawigacji gównianym smartphonem nokii. Jechałem w Łodzi ulicą Włókniarzy i zbliżałem się do skrętu w prawo.  Acha, jechałem trasą "bezpieczną".

« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2015, 12:31:09 wysłana przez MonsterLolek »

Offline ycbo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 810
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #24 : Listopad 23, 2015, 11:37:26 »
Zrzut ekranu w Samsungu S4
Wciśnij jednocześnie i przytrzymaj klawisz Home (umiejscowiony na dole ekranu) oraz przycisk zasilania (znajdujący się na prawym boku telefonu).
Usłyszysz dźwięk powiadamiający Cię o tym, że zrzut został wykonany.
Wykonany przez Ciebie zrzut ekranu znajdzie się w folderze Pictures > Screenshots.


Offline JD-MM

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #25 : Listopad 23, 2015, 15:28:22 »
Drugi sposób, tylko dla AM:
2x lewy klawisz, jest komunikat gdzie jest zapisany zrzut.

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2015, 15:49:35 wysłana przez JD-MM »

Offline MonsterLolek

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 241
  • Sprzęt: Iphone 6s 64GB
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #26 : Listopad 23, 2015, 18:27:23 »
Dziękuję, obie rady działają bez zarzutu. Oczywiście podczas jazdy opcja wbudowana w am jest bezpieczniejsza. Następnym razem kwiatki nawigacyjne będą w jakości HD ☺


Offline ochkarol

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 4766
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #27 : Listopad 24, 2015, 11:14:16 »
Zobaczcie jak automapa inteligentnie wyznaczyła mi manewr skrętu w prawo w najbliższą ulicę. [...ciach...] Acha, jechałem trasą "bezpieczną".

I jeszcze się dziwisz... :D

Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

Offline ycbo

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 810
  • Sprzęt: iPhone X
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #28 : Listopad 24, 2015, 13:25:17 »
Może powodem takiego wyznaczania jest aAM lub zamiłowanie do tzw. (ustawiania pod siebie).
Zaciekawiło mnie jak będzie na iAM i wAM i trasę wyznaczyło tak jak na obrazkach, aAM nie mam i nie mogę sprawdzić może ktoś inny zobaczy czy dla androida są specjalne wersje wytyczania tras.


Offline nocnyMarek

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 9910
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: AutoMapa 3.0.1
« Odpowiedź #29 : Listopad 24, 2015, 13:35:30 »
Założę się że w aAM też będzie wszystko OK.
IMO to jednorazowy błąd, którego nie sposób będzie 'na sucho' powtórzyć.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free