PDAclub.pl

Windows Mobile (Classic, Professional, Standard), Windows Phone 6.x => Pocket PC - ogólnie (WM Classic) => ASUS => Wątek zaczęty przez: Soovek w Wrzesień 26, 2006, 21:09:05

Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Wrzesień 26, 2006, 21:09:05
Witam
Na pda wychodzi wiele gier z piękną grafiką np. Myst, Syberia jednakże są one bardzo wymagające. 416 MHz naszego asusika może już nie starczać.
Intel PXA270 w jaki wyposażone są A6XX (N) można spotkać u  producentów pda, różni on się tylko częstotliwością taktowania.
Występuje w prędkościach : 312, 416, 520 oraz 624 MHz.
Jest to ten sam procesor, który jest blokowany tylko aplikacjami (systemem), więc ze 416 MHz bez problemu możemy uzyskać moc 624 MHz. Do podkręcania procesorów Intel PXA używamy programu XCPUScalar najlepiej w wersji 2.98 lub najnowszej 3.0.
Program jest banalny w obsłudze, nawet początkujący użytkownik poradzi sobie z jego obsługą. Program instaluje sie w pamięci urządzenia i możemy go uruchomić z następującej lokalizacji : Ustawienia -> System.
Jak wiadomo minusem programu jest szybsze rozładowanie się baterii przy zwiększonej mocy obliczeniowej procesora.
Nie próbowałem podkręcać procka powyżej 624 MHz. Pamietaj: aby podkręcać procesor w ustawieniach zasilania procesor musi być zaznaczony jako MAKSYMALNA WYDAJNOŚĆ

UWAGA !!! PRZETAKTOWYWANIE PROCESORA ROBISZ NA WŁASNE RYZYKO !!! NIE ODPOWIADAM ZA NIEWŁAŚCIWE DZIAŁANIE PROGRAMU, UTRATĘ DANYCH ORAZ JAKIEKOLWIEK USZKODZENIA PDA!!!

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Wrzesień 27, 2006, 11:11:19
Czy ktoś próbował podkręcać go ponad 624 MHz ?? Udało się ??
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: skaczacy w Wrzesień 29, 2006, 10:24:48
ja sie boje podkrecac nawet na 624, jakie wiaze sie z tym ryzyko dokladnie? mozesz soovek cos wiecej powiedziec ? bo temat wydaje sie ciekawy, i jeszcze nasowa sie mi jedno pytanie, jak szybciej ta bateria leci? Napisz prosze cos wiecej. Milego Dnia
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Tadzik w Wrzesień 29, 2006, 11:19:28
Nie próbowałem i nie będę...
Ryzyko? Spalenie procka.  :) W końcu wodnego chłodzenia czy wiatraka do PDA nie wsadzisz.
Bateria? No teraz wytrzymuje w zależności od tego co robię te 12 godzin (ustawienia na AUTO, podświetlenie na 33-50% w pomieszczeniach). Jeśli teraz ustawisz procka na MAX i dorzucisz mu 50% większy takt, to nie liczyłbym na więcej niż 3 godziny.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: skaczacy w Wrzesień 30, 2006, 00:56:36
Ale skoro soovek napisal ze ten procek pracuje w 3 trybach to chyba podkrecanie do 3 trybu powinno byc bezpieczne i nie powiniennem go spalic przy 624 prawda ?
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Buszmen w Październik 01, 2006, 13:04:50
Witam!
Probowałem 624 MHz, ale niestety na moim A636N - totalny zwis - zarówno wersja 3.0 (trial), jak i 2.96. Przy 520 MHz wszystko działa bez zarzutu. Sprawdziłem: Automapa, Destinator - z podłączoną anteną zewn. - GPS - OK., poza tym: Total Commander, GSPlayer, IExplorer, PocketXpdf i trochę gier. Nie rozumiem ustawień Advanced Speed Settings - czy Ktoś może mnie uświadomić? Będę b. wdzięczny.
Pozdrawim,
Buszmen.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: pxm w Październik 01, 2006, 13:06:50
A propo - moze sie komus z Was takie info przyda - jest juz wersja xcpuscalar v3-01.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Październik 01, 2006, 21:25:00
Witam Wróciłem właśnie z weekendu. Asusek przez cały czas chodził na 624 MHz i ani razu nie zwisł. Bateria przy takim poborze mocy trzyma średnio 3,5 - 4 godzinki.
Pozdrawiam wszystkich maniaków prędkości CPU :P
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: pxm w Październik 05, 2006, 11:40:18
Cytat: "Soovek"
Witam Wróciłem właśnie z weekendu. Asusek przez cały czas chodził na 624 MHz i ani razu nie zwisł. Bateria przy takim poborze mocy trzyma średnio 3,5 - 4 godzinki.
Pozdrawiam wszystkich maniaków prędkości CPU :P



A tak szczerze to po co podkrecasz? :) Sztuka dla sztuki, czy tą dodatkową moc gdzies wykorzystujesz? :)
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Październik 05, 2006, 18:39:44
Witam
Po pracy lub w weekend odpalam sobie gierkę, a gram przeważnie w przygodówki. Odpal sobie Syberię, Atlantisa lub Myst'a na 416MHz, a potem ponownie na 624MHz. Różnica jest zauważalna wszystko chodzi płynniej. Jak pracuje word, exel lub inne progsy to zwalniam procek do 312 lub 200 MHz bateria trzyma ok 1/3 dłużej.
Nigdy nie robię niczego typu "sztuka dla sztuki".
Pozdrawiam
Tytuł: wersja demo chodzi, a zakupiona full version nie chce iść
Wiadomość wysłana przez: WalZych w Październik 19, 2006, 16:29:22
Popczytałem Wasze wypowiedzi. Sciągnąłem z NETu XCPUScalar w wersji 3. Trial chodził na moim A636 tak dobrze, że aż miło  :). Zapłaciłem za wersję full i totalna klapa. Ta wersja przy każdej próbie otwarcia daje totalny zwis i tylko reset ratunkiem  :kill: . Wielokrotne próby i... to samo. Czy ktoś powie mi dlaczego? O ile dobrze widzę, to wersji trial się nie rejestruje, tylko trzeba ściągnąć tę wersję full.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Październik 19, 2006, 20:12:53
Hehe w ustawieniach procesora w pda daj na maksymalny nic się nie zawiesza :D
Pozdrawiam
Tytuł: działa, ale z zastrzeżeniami
Wiadomość wysłana przez: WalZych w Październik 23, 2006, 21:48:37
Byłem na wyjeździe bez dostępu do netu. Teraz dopiero mogę napisać, że sprawdziłem i rzeczywiście to działa. Dziękju!
Ale niestety, jak XCPUScalar chodzi, to Pocket Informant głupieje: nie działają przypisane klawisze sprzętowe i ekranowa klawiatura nie reaguje na backspace ani delete i parę innych szczegółów... A na tym programie mibaaardzo zależy. A więc tylko w niektórych sytuacjach włączałem przez te pare dni Scalara (np. żeby spowolnić zużycie baterii i w samolocie przez pare godzinczytać sobie spokojnie tekst). Będę jeszcze próbować ujeździć Scalara.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: donvitt w Grudzień 10, 2006, 03:15:25
Niestety również Opera 8.6 wariuje (dokładnie da się uruchomić tylko dwa razy - pierwszy i ostatni :-)

ale gdy wie się o tych problemach to programik jest super
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: SteelRat w Grudzień 14, 2006, 20:51:25
no coz.. pobawilem sie chwilke programem, CPU dziala od 100 do 624 MHz bez problemow.. 104 jest fajne, do czyytania ebookow nadaje sie idealnie.. kilka dni wiecej bez ladowania :)

624...

destinator uruchamia sie od klapniecia rysikiem 7 sekund, czyli szybko.. zamyka 16.

wg mnie programik przydatny gdy mamy problemy z naladowaniem (104) lub wydajnoscia(624).
powyzej 624 nie testowalem, nie widze potrzeby, mysle, ze i tak nie bede przekraczac standardowych 416, bo nie mam ani superszybkiej karty, ani gierek :)

ale bede mogl dluzej czytac bez ladowania... co w zasadzie roznicy nie robi za duzej, bo pradu w okolicy nie brakuje.

z czasem potestuje jakis programiki, to wyedytuje post w celu update'u

EDIT

na 104 MHZ slimaczy sie okrutnie, ale dziala.
test tcpmp rusza, dziala.

na 624 tylko uruchomilem destinatora i tcpmp. test tcpmp nie idzie do konca, wiecej nie probowalem,

na 520 wszystko jak do tej pory dziala OK. wynik benchmarka tcpmp 7x lepszy niz przy 104 MHz.
wynikow punktowych nie podaje, bo AFAIK zalezy on od uzytego pliku.
na
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: rafk w Luty 19, 2007, 15:10:05
sory.... ale gdzie w Asusie A636N można znaleść "ustawienia procesora", żeby go dać na max, może chodzi o ustawienia zasilania??? Ustawień procesora nie mogę się doszukać, nigdzie ich nie ma..
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Luty 19, 2007, 15:51:12
START -> SETTINGS -> z ikonek POWER -> na dole z zakladek CPU MODE
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: rafk w Luty 19, 2007, 16:41:12
no to chyba mamy różne Asusy A636N bo u mnie nic takiego nie ma. Jest oczywiście START - USTAWIENIA, ale potem żadnej ikonki dotyczącej trybu CPU (CPU MODE) ani nic co byłoby powiązane z CPU nie ma. Po wejściu poprzez Start w Ustawienia mamy 3 zakładki: 1. OSOBISTE (Blokada, Dzisiaj, Dźwięki i powiadomienia, Informacje o właścicielu, Menu, Przyciski, Ustawienia wybudzania, wprowadzanie danych), 2. SYSTEM (Audio, Certyfikaty, Ekran, GPS, Informacje, Informacje o systemie, Pamięć, Podświetlenie, Przełącznik trybu, Raportowanie błędów, Statut Asus, Ustawienia regionalne, Usuń programy, Zasilanie, Zegar i alarmy), 3. POŁĄCZENIA (Bluetooth, Karty sieciowe, Menagef Wi-Fi, Połączenia, Transmisja, Ustawienia USB). He, he, że mi się to chciało pisać. Może w wersji angielskiej jest więcej możliwości...
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Luty 19, 2007, 16:54:47
Jest dokładnie 15 kategorii, nic więcej, nic mniej: Zasilanie - to powinno być to ;)
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: rafk w Luty 19, 2007, 17:05:31
no... wszystko OK, tylko co ma wspólnego zasilanie z trybem procesora ?? W zakładce ZASILANIE są z kolei 3 pozycje: Bateria, Zaawansowane, Tryb uruchom. Domyślam się że chodzi o ostatnią zakładkę Tryb uruchom i należy wybrać - Maksymalna, a nie żadna z tych poniżej... czyli doszukałem się? Powiedz, że tak  :(
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Luty 19, 2007, 17:13:53
Tak, to to. Jeśli oczekujesz czegoś bardziej zaawansowanego, to musisz użyć odpowiedniego oprogramowania :D
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: rafk w Luty 19, 2007, 17:23:31
O łaskawco... pomogłeś mi także w innej i to o wiele poważniejszej sprawie. Przeczytaj mój post o zawieszaniu asusa... dzięki
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: spacebar w Luty 22, 2007, 18:43:10
cześć,
mam pytanko - czy to podkręcenie procka zadziała również w A639?
z góry mocne dzięki za info (sprawdzone...;-)))
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Luty 22, 2007, 18:58:17
Tak zadziała
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: lukasm2 w Marzec 17, 2007, 12:34:36
Jesli moge cos dodac od siebie to programik jest ekstra i przydaje sie m.in do rozmow glosowych w skype. U mnie to tak wyglada ze po dopaleniu mojego A626 do 512 mHz dziala jednoczesnie IE, OE, GG, oraz skype i co fajniejsze mam polaczenie z siecia za pomoca BT z moim komputerem stacjonarnym i choc troche przerywa w czasie rozmowy to i tak niezle sobie radzi.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: 4ever w Marzec 20, 2007, 16:41:00
A ja mam dość dziwny efekt.

zanim mi się a636n wywalił XCPUscallar działał jak złoto. teraz po wymianie płyty głównej włączenie XCPU scalara podkręca procka, ale jak włącze AM, to po jakimś czasie całość się na twardo wiesza i trzeba soft-reset robić... mam wrażenie że teraz kiepsko znosi mocne nagrzanie :(
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Marzec 20, 2007, 17:00:37
Cytat: "4ever"
A ja mam dość dziwny efekt.

zanim mi się a636n wywalił XCPUscallar działał jak złoto. teraz po wymianie płyty głównej włączenie XCPU scalara podkręca procka, ale jak włącze AM, to po jakimś czasie całość się na twardo wiesza i trzeba soft-reset robić... mam wrażenie że teraz kiepsko znosi mocne nagrzanie :(


Wiesz od kogoś słyszałem, że N-ki słabiej się kręcą.
Tytuł: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: 4ever w Marzec 20, 2007, 19:06:57
no.... jeszcze jeden powod zeby przeskoc z ASUSA z powrotem na Mio...

P.S. Dziś zmniejszyłem "kręcenie" na 520 Mhz i przejechałem na tym całą warszawę w poprzek - i się nie zawiesił... Czyli widocznie to jest jego max.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: totkom w Kwiecień 03, 2007, 15:17:18
czy to podkrecanie jest tylko do ASUSów, dla N560 nie bardzo - chodzi mi o zmniejszenie w tym modelu N560.  Pozdro
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Kwiecień 03, 2007, 23:03:47
czy to podkrecanie jest tylko do ASUSów, dla N560 nie bardzo - chodzi mi o zmniejszenie w tym modelu N560.  Pozdro

Powinno pójść bez problemów także na FS 500 series.
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: totkom w Kwiecień 03, 2007, 23:35:59
dzieki za odp

teraz tylko zostalo mi sie zdecydowac co kupic czy N560 czy A696

pozdro
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: piteron w Lipiec 24, 2007, 00:39:12
a może mi ktoś wyjaśnić do czego jest ta druga zakładka(chodzi mi o tą z 4 suwakami)
(http://img442.imageshack.us/img442/8058/xcpuscalar1qo3.jpg) (http://imageshack.us)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: ja456 w Lipiec 24, 2007, 02:19:05
Ten program po ustawieniu suwaków automatycznie będzie ustawiał szybkość procesora, w zależności jakie jest zapotrzebowanie na moc :)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Fajfa w Wrzesień 25, 2007, 16:18:08
Witam serdecznie,

Do jakiej maxymalnej predkosci mozna podkrecic A686 312 Mhz?

Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: hrabia_Z w Październik 03, 2007, 16:45:47
Witam,
U mnie po wejściu w zakładkę CPU i informacji o Trialu ekran robi się biały i pomaga tylko reset palmtopa.
Co robię nie tak?

Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: mkbdc w Październik 03, 2007, 20:19:34
Witam,
U mnie po wejściu w zakładkę CPU i informacji o Trialu ekran robi się biały i pomaga tylko reset palmtopa.
Co robię nie tak?


Może pomoże  :E:

Start > Settings > zakładka System> Power > zakładka CPU mode > zaznaczyć maximum > zastosuj (apply).

... i odpalić programik
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Październik 03, 2007, 22:25:30
Witam,
U mnie po wejściu w zakładkę CPU i informacji o Trialu ekran robi się biały i pomaga tylko reset palmtopa.
Co robię nie tak?



Przeczytaj temat od początku to się dowiesz .....
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: hrabia_Z w Październik 03, 2007, 22:28:19
Witam,
U mnie po wejściu w zakładkę CPU i informacji o Trialu ekran robi się biały i pomaga tylko reset palmtopa.
Co robię nie tak?


Może pomoże  :E:

Start > Settings > zakładka System> Power > zakładka CPU mode > zaznaczyć maximum > zastosuj (apply).

... i odpalić programik


Pomogło-dzięki.

pozdrawiam
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Fajfa w Październik 04, 2007, 09:54:56
Ponawiam pytanie:

Witam serdecznie,

Do jakiej maxymalnej predkosci mozna podkrecic A686 312 Mhz?

Pozdrawiam.


Proszę o szybką odpowiedź.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: piteron w Październik 04, 2007, 11:13:53
sprawdź sam
ustawiaj po kolei częstotliwości,tylko nie zaznaczaj w zakładce pozycji "auto start on soft reset" jak się zwiesi to restarcik i ustawisz niżej
ja z doświadczenia stawiam że na 416 poleci na 100% ,a na 520 mogą byc problemy przy skomplikowanych obliczeniach
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Fajfa w Październik 04, 2007, 13:05:07
aha ok wielkie dzieki, pytałem bo nie cche żeby  mi się procek spalił (czy to wogóle możliwe?).

Pozdrawiam.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: piteron w Październik 04, 2007, 13:40:17
możliwe jest wszystko
ale czytając kiedyś specyfikację procków XScale ,wyczytałem ze maja zabezpieczenie termiczne,jak ono działa nie mam zielonego pojęcia,jednak u mnie w 639 wykręconym na 624,czasami zdarza się pda mi się podwiesi(głównie przeliczanie tras w auto mapie)ale po zrobieniu soft reset wszystko wraca do normy
pozostaje kwestia żywotności podkręconego procesora,ale tym osobiście się nie martwię,mało mnie interesuje czy za 10 lat procek będzie działał czy nie
fajna funkcją jest też automatyczne podkręcanie w zależności od potrzeb(auto scale with cpu load),ja np na dole miałem 312,a na górze 624,i np podczas przeglądania poczty procek pozostaje na zmniejszonej częstotliwości,ale np podczas nawigacji pracuje non stop w max,co przyczynia się że np przeliczanie trasy Warszawa-Bratysława trwała ok 2 sekund
w takiej konfiguracji nie widzę nawet drastycznego spadku poziomu zasilania,co np w ustawieniach na sztywno 624 jest juz zauważalne

gdzieś juz to było napisane ale przypomnę
TRYB URUCHAMIANIA PROCESORA MUSI BYć W TRYBIE MAX
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: SuchyX w Październik 04, 2007, 21:09:07
możliwe jest wszystko
ale czytając kiedyś specyfikację procków XScale ,wyczytałem ze maja zabezpieczenie termiczne,jak ono działa nie mam zielonego pojęcia,jednak u mnie w 639 wykręconym na 624,czasami zdarza się pda mi się podwiesi(głównie przeliczanie tras w auto mapie)TRYB URUCHAMIANIA PROCESORA MUSI BYć W TRYBIE MAX



U mnie ani razu się A639 nie powiesił a chodzil non-stop na trasie 640KM i nieraz obliczał nową trase bo zdażyło się zjechać :P dodam że bezpośrednio na niego świeciło słońce jak narazie jestem bardzo zadowolony chyba mój model A639 jest wyjątkowy :P
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: piteron w Październik 04, 2007, 21:19:13
a odpal na zminimalizowanej mapie cos jeszcze,np przeglądarkę  B)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: SuchyX w Październik 06, 2007, 10:23:43
a odpal na zminimalizowanej mapie cos jeszcze,np przeglądarkę  B)


Odpaliłem i działa tylko że opornie :/ ale da się żyć zwisa nie zaliczył :ohreally:
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: kubaa w Listopad 18, 2007, 12:38:51
Teraz miałem trochę czasu, to sobie zainstalowałem ten programik.
Testowałem jak będzie chodził COD na 104 :P
I nie śmiejcie się, bo poszło (tylko się trochę przycinało).
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: mALy_boy w Listopad 18, 2007, 17:07:08
COD przycina nawet przy 624mhz :) noo moze nie tyle przycina, co nie jest to superpłynna animacja jak w Tomb Raiderze ;) Nie mam w prawdzie zadnego FPS countera ale mysle ze na full detalach jest gdzies z 25 klatek.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: djciacho w Grudzień 02, 2007, 11:55:30
Hey posiadam Asusa P535 oryginalnie procek jest 520MHz Czy jak go podkręcę do 624MHz nic się nie stanie ??
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: kubaa w Grudzień 02, 2007, 12:03:13
Bynajmniej nie powinno, jednak robisz to na własną odpowiedzialność. Ja swojego asusa podkręcam na 512.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: djciacho w Grudzień 02, 2007, 12:33:10
Dzieki wielkie :)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: irek.k w Grudzień 04, 2007, 22:14:54
Witam
Czy sa jakies inne programy (najlepiej freeware) do podkrecania prockow w Asusie??

Napisane: Grudzień 04, 2007, 21:45:36
Zainstalowalem XCPUScalar i niestety sie zwiesil PDA. Czy u Was tez to samo sie dzieje??
Pzdr
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Grudzień 04, 2007, 23:20:41
Przeczytaj temat od poczatku - nie ustawiłeś przed instalacją na maxymalny proc.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: irek.k w Grudzień 05, 2007, 23:28:20
Dziekuje.
Pomoglo
Pzdr
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Soovek w Grudzień 06, 2007, 01:39:51
Dziekuje.
Pomoglo
Pzdr

NP
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: dawkol-d1 w Maj 10, 2008, 22:23:54
Witam!

Zainstalowałem xCPU Scalar v3.01, ustawiłem sobie w pierwszej zakładce 416mHz, a w drugiej zmieniłem tak, że powyżej 65% wydajności procek pracuje na 520mHz. Po odłączeniu PDA od komputera i po włączeniu ponownym PDA zauważyłem, że nie ma informacji na pasku o działaniu procesora, a po uruchomieniu programu wyskakuje okienko z treścią:
TRIAL EXPIRED
This Product has expired, please register your copy from http://www.immiersoft.com

Angielskiego nie znam, ale chyba chodzi o jakąś rejestrację tego programu???

O co chodzi??


P.s.
Wielkie sorki za odgrzebanie kotleta ;)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Omega90 w Maj 10, 2008, 22:26:14
U mnie n560 chodził cały dzień na 728 Mhz spoko ;)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: tomaszkap w Maj 10, 2008, 22:26:55
Bo ten program NIE JEST darmowy. Masz po prostu trial. Musisz go kupić jak chcesz używać  :)
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: dawkol-d1 w Maj 10, 2008, 22:45:51
aha :sleepy:
dzięki za szybką odpowiedź.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Benobis w Maj 20, 2008, 10:05:50
Witam,

Na ile Wam idzie A696 ?

Jaka wartosc jest bezpieczna dla tego modelu ?

Pozdrawiam,

Benobis
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: mkbdc w Maj 20, 2008, 10:58:09
Witam,

Na ile Wam idzie A696 ?

Jaka wartosc jest bezpieczna dla tego modelu ?

Pozdrawiam,

Benobis


u mnie jest 520 i śmiga bez problemu, kiedy ustawię >520 coś się kasztani  :E
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: WalZych w Maj 20, 2008, 11:00:21
ja u siebie miałem ustawione na 520 i dobrze chodziło. Przy 640 dość często wieszał się cały system. Ale używam wielu programów i RAM mam chyba dość obciążony.
Ostatecznie, mimo, że wcześniej kupiłem XCPUScalar, po jakimś tam twardym resecie zrezygnowałem z używania tego programiku. Na co dzień nie dostrzegam specjalnej różnicy w jakości pracy.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Benobis w Maj 20, 2008, 11:18:39
ok, dzieki za info.

Czy jest jakis program (benchmark) do przetestowania poprawy mocy ?  :)


Aaaaaa jak wyglada sprawa z trzymaniem baterii przy 520 ?

Pozdrawiam,


Benobis
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: tomaszkap w Maj 20, 2008, 11:32:18
Najlepszy benchmark to Test Matrixa  :ok: Poszukaj na forum. Ściągnij sobie zapowiedź Matrixa i włącz na TCPMP jako test.
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Benobis w Maj 20, 2008, 19:35:09
na 520 dziala , przy 624 zawiesza sie podczas odpalania programow.

Ale roznice widac golym okiem. Na 520 zbiera sie calkiem sprawnie :)

Pozdrawiam,

Benobis
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: grogi w Maj 20, 2008, 23:12:54
Czy jest jakis program (benchmark) do przetestowania poprawy mocy ?  :)

Sztuka dla sztuki? Po grzyba robić O/C, jak nie masz programu w którym zauważasz różnice?
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: Anthrox w Lipiec 19, 2008, 23:15:20
Tak jak u @Benobis`a - przy 624 niestety kończy się zwiechą, acz udało mi się raz parę min pograć na takich ustawieniach.
Zresztą i tak 520 starczy mi, bo przy większych ustawieniach wyobrażam sobie jak bateryjkę mi zżerałoby.
Chociaż, jakiś drut-mod by się przydał, co ?  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: nothin w Sierpień 02, 2008, 15:39:18
panowie, czy jest tu ktoś, kto emuluje na p525?
jak się sprawuje emulacja snes z dźwiekiem, gba bez?

i pytanie zasadnicze: warto brać p525? zależy mi na prędkości, jakości ekranu i ogólnej wygodzie użytkowania..
szczególnie, ze istnieje kuchnia dlań, jak widzę...

co do 620 mhz... pocket hack master ma możliwośc niezależego ustawienia ramu i cpu, więc pewnie się da..ta maszynka działa na wyobraźnię, sporo ustawień(ram/bus/cpu) moznaby potestować..
Tytuł: Odp: Brakuje Ci mocy w Twoim Asusie ???
Wiadomość wysłana przez: ak6 w Sierpień 30, 2008, 23:12:41
A636N WM6. Mam wersję XCPUScalar 3.03 Wszystko śmiga ja należy (również przy 624 MHz)
Bardzo fajnie działa funkcja Auto.
A program kompatybilny jest między innymi z następującymi urządzeniami:
Cytuj
Compatibility:
XCPUScalar should work with most XSCALE and TI OMAP devices on market including: XDA Atom, XDA Atom Exec, HP iPAQ 6828, Treo 700w, Samsung I730, Mio A201, Mio A701, MDPNA, HP iPAQ hw6515, hx21xx, hx27xx, hx24xx, Dell Axim X51v, o2 XDA II executive, HTC Universal, i-Mate JasJar, Qtek 9000, Sprint / Verizon PPC-6700, Orange SPV M5000, HTC Apache, HTC Magician, XDA II Mini, MDA Compact, Qtek S100, XDA IIi, i-mate JAM, i-mate PDA2, Orange M500, VPA Compact, HP iPAQ 2410, 2750, HP iPAQ hx4700, Loox 720, Dell Axim X50v, Asus A730, MDA-III, Axim X30, X50, iPAQ 415x, iPAQ 435x, Axim X30, Axim X3, Asus A620, Asus A716, XDA, XDA2, Toshiba e800. Older but still new PDA's like HP iPAQ 2215, 51xx, 55xx series, Dell Axim Advanced, Toshiba 750/755, Asus etc. Backwards compatibility has been retained for older 400 MHz Pocket PC's like HP iPaq 39xx, 54xx, Toshiba 740, older Dell Axim Advanced, Fujistu Loox plus many more. Most Dell Axim's basics at 300MHz can also run at 400MHz / 472MHz speeds. Some Toshiba E350's / E405 can also run at 400MHz / 472MHz speeds. Minimum Windows mobile 2003 and XScale processor required.

If you are using PC2002 OS, download XCPUScalar that is more optimized for the PC2002 OS. Download XCPUScalar for PC2002 here.


źródło:
http://www.mobiletopsoft.com/pocket-pc/download-xcpuscalar-2007-new-wm5-support-3-03.html