Autor Wątek: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1  (Przeczytany 8846 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« : Maj 29, 2012, 21:44:16 »
Witam, od razu mówię, że dopiero się zarejestrowałem i nie dawno kupiłem tego ppc więc jestem nowy :)
A teraz do rzeczy. Kupiłem ostatnio w lombardzie w pełni sprawnego (tak mi się wydaje) Asus'a A620 z systemem Windows Mobile 2003. Jest to dosyć stary system i dużo aplikacji na nim nie działa i co dla mnie ważne chyba na nim nie mogę połączyć się do neta przez bt i mój telefon. Więc chciałem go zmienić i tu się zaczynają schody, jak to się robi? I gdzie znaleźć do niego rom? Wiem, że do zmiany systemu naciska się Przycisk Nagrywania i Soft-Reset. Mam w nim kartę CF (fat16) i programik do jej formatowania. Więc powie ktoś jak zmienić system i co ważniejsze skąd wziąć Windows Mobile 6.1/6.5?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!


PDAclub.pl

Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« : Maj 29, 2012, 21:44:16 »
R E K L A M A:


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #1 : Maj 30, 2012, 10:38:42 »
nie ma takiego romu, nie ma nawet WM5
co nie znaczy że nie można korzystać z udostępnionego po BT netu, tyle że telefon musi obsługiwać DUN


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #2 : Maj 30, 2012, 15:21:42 »
Mam rozumieć, że nie ma romu do tego Asusa tak? Dziwne ze umieścili możliwość update na Nagrywaniu + Soft-Reset. A skoro można udostępnić internet przez telefon używając bt to jak? Dodam, że mam Lg KP500 (Cookie). A i jeżeli nie ma softu do konkretnie tego modelu, to czy jest możliwość wgrania romu od innego modelu?
Dzięki za odpowiedź.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #3 : Maj 30, 2012, 16:01:08 »
- nie ma romu do tego konkretnego modelu
- nie można wgrać romu od innego modelu
- nie twierdzę że będzie działało udostępnianie z tego akurat LG, nie znam go. Ale nie było problemu na palmtopach z WM2003 by korzystały z udostępnionego netu z telefonu, co sugerowałeś jakoby system to uniemożliwiał


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #4 : Maj 30, 2012, 17:04:57 »
Ehh, szkoda, że nie można zmienić romu. Nie wiem co ja czytałem na jakiś innych forach, że można, może jakaś nowsza wersja 2003? Nie wiem. Poszukam tak to jak się połączyć do neta przy pomocy BT i mojego Lg, a jak by ktoś wiedział jak to zrobić, było by miło jak by napisał o tym :).
Dzięki za pomoc


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 05, 2012, 17:01:24 »
Albo, jeżeli miałeś zabawkę z Windows Mobile 2003 to możesz zrobić mi (dogłębny) tutorial jak nim się połączyć do jakiegokolwiek telefonu aby mieć neta? Wiem, że był już jakieś tuty ale żaden jaki widziałem nie tyczył się 2003. I jeżeli to coś zmieni (chyba tak bo były jakieś duperele zależne od modeli) to poszukaj pod Lg, ja już nie wiem gdzie mogę tego szukać.
Za pomoc dzięki.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 06, 2012, 07:01:52 »
- mam ipaqa z WM2003 i łączenie po BT dokładnie niczym się nie różni od ipaqa z WM6
- tutki były nawet pod 2002, proszę


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #7 : Czerwiec 13, 2012, 21:38:43 »
Już wiem (chyba), czemu mi nie idzie!
Podczas konfigurowania "modemu" w rozwijanym menu teoretycznie powinna być opcja "bluetooth" i w następnej zakładce wybieranie telefonu do połączenia. U mnie nie ma takiej możliwości ;( Jest tylko BlueTooth Dial-up modem (czy jakoś tak, pisze z pamięci) i BlueTooth Fax modem (czy jakoś tak). Wiesz może czemu tego nie mam? Jak sobie z tym poradzić?
Dzięki za pomoc.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #8 : Czerwiec 13, 2012, 21:47:49 »
nie wiem jaki masz bluetooth stack, zasadniczo można spotkać w palmtopach albo Microsoftu (biedny) albo Widcomm/Broadcomm (lepszy) które różnią się sposobem konfiguracji
ale tak na czuja to konfigurujesz przecież połączenie Dial-up, a więc pierwsza opcja wchodzi w grę
co tam masz dalej do wyboru?


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #9 : Czerwiec 13, 2012, 22:04:18 »
Ok, wezmę palma i zacznę robić to co zwykle i Ci to opisywać.
A więc :DD
Wchodzę
Start->Settings->Connections->(Tu mam tylko dwa pliki "Beam" i "Connections")Connections->Advenced->Select Networks->News->(Podaje Nazwę)->Modem->"New..."->(Podaje nazwe), 'w Select a modem" wybieram "Bluetooth Dialup Modem"->(next) Wpisuje ten numer do wybierania połączenia->(next)->Advenced-> i ten "Extra dial-string modem commands:" piszę tam: "+cgdcont=1,"IP","internet""->Daje "ok" w prawym górnym rogu->Finish->Zakladka "Proxy Settings" zaznaczam
 "This network connects to the internet"-> i znowu to ok, i znowu, i znowu. I to tyle, chyba da sie jeszcze w menadżerze bt cost tam zrobic ale ni kminie tego ;(.
Starałem się robic co w tym poradniku http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=8071
Ale już na samym początku wychodziło mi, że mam starszą wersje sterownika bo musiałem dać "Partner whitch cell phone" czy jakoś tak.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #10 : Czerwiec 13, 2012, 22:12:27 »
no i co dalej? Bo w sumie to nie napisałeś na czym polega problem. Asus nie chce się sparować z telefonem, nie nawiązuje połączenia, nawiązuje ale rozłącza się czy co właściwie?


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 13, 2012, 22:20:04 »
No i na tym się kończy teoretycznie. Mój telefon i PPC są sparowane i nawet jest jakaś ikonka połączenie "Dial-Up" więc wpadłem na pomysł aby wejść w menedżera bt i tam dać połączenie dial-up z telefonem ale kiedy wybieram ten modem co właśnie zrobiłem to niby się łączy ale po chwili znowu chce o nazwę użytkownika i hasło a t-mobile podaje, że nazwy użytkownika i hasła nie ma, po czym przerywa się i wyskakuje jakiś błąd.
Jeżeli to co napisałem nie jest jasne (sam się już gubię) to nie wiem jak to wytłumaczyć, w każdym bądź razie po skonfigurowaniu tego modemu nic mi ni daje, połączyć się nie mogę.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #12 : Czerwiec 13, 2012, 22:33:20 »
może jednak coś źle powpisywałeś? Ten LG na pewno powinien dać się zaprząc jako modem, zobacz na tej stronie
http://www.walterdevos.be/connect-ipaq-to-mobile-vikings-via-lg-kp500-and-dialup-in-windows-mobile
jest tam opis jak sparować ipaqa, oczywiście dane operatora trzeba zamienić na odpowiednie dla T-mo


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #13 : Czerwiec 13, 2012, 22:52:01 »
To jest jakieś dziwne, bo robię tak samo jak tamten gościu, tylko mówię nie mam tej opcji w wybieraniu typu modemu "Bluetooth", tylko z dopiskiem Dial-up modem i bez wybierania telefonu :/ Może jest jakaś aktualizacja sterowników bluetooth? A da się może zainstalować na tym PDA Windows Mobile 2003SE? (Second Edition?)

Połączone: Czerwiec 13, 2012, 22:54:46
O i od razu dopowiem, gdybyś się pytał.
APN T-Mobile to "internet", a nazwy użytkownika i hasła brak, co też nie wpisuje i apn jest wpisane.
Nie wiem czy to wina PPC, telefonu, sieci? Stawiam, że PPC bo "za stary" sterownik BT?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2012, 22:54:46 wysłana przez SkeraPL »

Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #14 : Czerwiec 13, 2012, 22:58:42 »
Asus nie wypuścił żadnych nowszych wersji systemu do Twojego modelu

a z tym numerem nie chwytam chyba, teraz piszesz ze nie ma wybierania, a wcześniej że wpisujesz numer. To wpisałeś gdzieś te *99# czy nie?


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #15 : Czerwiec 13, 2012, 23:04:54 »
Może nie jasno się wypowiedziałem, chodziło mi o wybieranie telefonu przez bt, a wpisywanie tego numeru mam.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #16 : Czerwiec 13, 2012, 23:32:49 »
no ok, ale masz zdefiniowane połączenie tak? To co się dzieje jak je inicjujesz tzn. wybierasz ten nr (tak jak w poradniku jest opisane z ikony na górnym pasku)


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #17 : Czerwiec 13, 2012, 23:45:50 »
Inicjuje z ikony i tak jak powiedziałem klikając ikonkę dial-up używając mój telefon w menedżerze bt i za każdym razem na początku prosi mnie o podanie nazwy użytkownika i hasła, nic ni wpisuje i klikam ok. Jest dymek, że wybiera numer po czym znowu wyskakuje prośba o podanie nazwy użytkownika i hasła, znowu klikam tylko ok i jest dymek wybierania numeru i po chwili wyskakuje okienko z informacją, że nie udało się połączyć z internetem czy coś w tym stylu.


Offline Kapitan Pazur

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
  • VIP Level: 230
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #18 : Czerwiec 14, 2012, 00:07:23 »
w telefonie internet działa? A może masz go pod innym profilem niż domyślny i trzeba to uwzględnić w numerze, np. *99***3# jeśli to profil 3


Offline SkeraPL

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Pro informatyk :DD
  • Sprzęt: Asus MyPal A620 Series
Odp: Asus A620 Zmiana romu do Windows Mobile 6.5/6.1
« Odpowiedź #19 : Czerwiec 14, 2012, 01:04:29 »
W telefonie internet w pelni sprawny (te wiadomosc z niego pisze), a co do numeru to podobno (z tego co wyczytalem na tej stronie co wyslales) numer *99# automatycznie szuka profilu, z ktorego korzysta telefon, ale nie wiem, nie znam sie.