Autor Wątek: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?  (Przeczytany 32432 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gdeco

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: N560
A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« : Wrzesień 18, 2007, 15:20:52 »
Kupiłem A696, miał być z pl, niestety nie jest. Upgrade ze strony Asusa nie działa. bo inna wersja językowa. Ma ktoś jakiś pomysł na obejście tego? Z góry wielkie dzięki.

W palmtopie mam w tej chwili:
Windows 6.0
Firmware Version: V03.0719.00 WWE 0409
IPL Version:V05090700

Pozdrawiam

gdeco

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 15:49:45 wysłana przez Soovek »

PDAclub.pl

A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« : Wrzesień 18, 2007, 15:20:52 »
R E K L A M A:


Offline Soovek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1687
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Samsung i600, 2x Asus A636N + KIT, Eten M500, Samsung NC10
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #1 : Wrzesień 18, 2007, 15:49:13 »
Asus to nie palm tylko palmtop - > edytowałem.
Napisałem PW.


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #2 : Wrzesień 18, 2007, 21:10:44 »
Mam nadzieję iż uratuję honor klubowiczów - oto instrukcja wgrania WM6 POL na Asusa
NA stronie Asusua masz update do WM6 w języku polskim
Po upgradzie powinieneś mieć  :
Firmware Version: V03.0720.00 POL 0415
IPL Version:V05160700
Czyhli wersję nowszą niż posiadasz :)
OPIS : http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl
PLIK : http://dlsvr02.asus.com/pub/ASUS/IA/Cannes/plk.rar
PLIK ma 31,85 MB
Ale jesli w tej chwili twoja wersja językowa jest WWW to prawdopodobnie nie bedzie chciał ruszyć z upgrade , bedziesz musiał przeedytować przed flashowaniem.
Instrukcja ( teoretyczna  nie posiadam Asusa)
1. Sciągnij i rozpakuj update na kartę SD sformatowaną wcześniej na  FAT16 karta o pojemności co najmniej 1gb .
2. Zmień 3 bajty (z  POL do WWE  ) w pliku  "Update.img" aby oszukać sprawdzanie wersji językowych.
3. włóż kartę w Asusa świeżo po HR
4. Uruchom Upgrade Tool.exe na PDA.
Za pomocą dowolnego hexedytora trzeba zmienić oznaczenie  nagłówka z POL na WWE :
Linia     WWE
0012:       09
2028:       5C
5536:       51

W załaczniku róznice w poszczególnych liniach dla wszystkich wersji językowych  będziesz mógło to zrobić z dowolnej wersji językowej.
Uwaga robisz to na własną odpowiedzialnośc - w razie problemu nie pomogę .
Jeśli nie wiesz jak to zrobić nie zabieraj się do tego. Jesli będziesz zadowolony postaw czteropak "oryginalnego".


Skorzystaj z serwisu ???:)

Cytuj
W Polsce tylko kilka osób wie jak zmienić język w tych urządzeniach.


Teraz już chyba wszyscy  :mrgreen:

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 22:17:24 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »

Offline gdeco

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: N560
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #3 : Wrzesień 19, 2007, 08:30:32 »
Wielkie dzięki za odpowiedź! Tylko jest mały problem: w romie do a696 nie ma tych adresów.

00000000: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 f5 04 00 00
00000010: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00000020: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
........
00002020: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00002030: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
.......
00005530: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00005540: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

W tym romie oznaczenie wersji językowej musi być w innych adresach. :(


Offline Soovek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1687
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Samsung i600, 2x Asus A636N + KIT, Eten M500, Samsung NC10
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 19, 2007, 08:57:37 »
Ta instrukcja jest od 636N tylko.


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #5 : Wrzesień 19, 2007, 12:34:32 »
Ta instrukcja dotyczy także 696 - sprawdziłem obrazy ROM-ów
@gdeco - uzyj innego Hexedytora


Offline gdeco

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: N560
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #6 : Wrzesień 19, 2007, 12:47:43 »
Dobra mam rozwiązanie. Testowane na moim PDA i działa.

Pobieramy patcher z linku:

http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=50590&d=1189780829
(dostępne po darmowej rejestracji)

ROM ściągnięty z supportu Asusa patch-ujemy programikiem z linku wyżej (wybieramy wersję językową taką jaką mamy w PDA), następnie procedura wygląda identycznie jak przy zwykłym upgrade - kopiowanie romu z upgrade tool na kartę i uruchomienie.

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Gdeco


Offline mkbdc

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #7 : Wrzesień 19, 2007, 13:30:16 »
o0 zabieram się za instalowanie tylko, że w moim przypadku Pl--->En

edit. wszystko OK, już mam najnowszy rom en :D

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:01:35 wysłana przez mkbdc »

Offline Soovek

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1687
  • Sprzęt: HTC Touch HD, Samsung i600, 2x Asus A636N + KIT, Eten M500, Samsung NC10
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #8 : Wrzesień 19, 2007, 18:59:37 »
A który rom instalowałeś ??? Z poprawką czy bez ???


Offline mkbdc

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #9 : Wrzesień 19, 2007, 19:30:08 »
instalowałem ten z poprawką  :ok:


« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 19:32:35 wysłana przez mkbdc »

Offline grogi

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: ASUS A696 z WM5, bo lepsze jest wrogiem dobrego
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #10 : Wrzesień 20, 2007, 00:16:47 »
instalowałem ten z poprawką  :ok:


Rewelacja!

Jutro przystępuję do Backupu wszystkich danych i programów, a potem update do WM6 :-)


Offline estor12

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 137
  • Sprzęt: HTC Diamond WM 6.1 PL , rom 4.0
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #11 : Wrzesień 20, 2007, 07:43:03 »
 a który rom ma poprawkę  a który nie ?
to ten ostatni ? ROM Version: V03.0735.00 WWE 0409; IPL Version: V08270700

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2007, 07:45:12 wysłana przez estor12 »

Offline mkbdc

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 289
  • Sprzęt: iPad mini 16 4g, Asus VIVOTAB x86, SGN, Asus R2H,
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #12 : Wrzesień 20, 2007, 08:45:14 »
a który rom ma poprawkę  a który nie ?
to ten ostatni ? ROM Version: V03.0735.00 WWE 0409; IPL Version: V08270700


Tak właśnie rom oznaczony jako 'V03.0735.00 WWE 0409; IPL Version: V08270700' jest najnowszy dla a696 i jest to rom EN, a najlepiej patrzeć na datę wydania na stronie producenta.


Offline grogi

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: ASUS A696 z WM5, bo lepsze jest wrogiem dobrego
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #13 : Wrzesień 20, 2007, 12:04:23 »
Tak właśnie rom oznaczony jako 'V03.0735.00 WWE 0409; IPL Version: V08270700' jest najnowszy dla a696 i jest to rom EN, a najlepiej patrzeć na datę wydania na stronie producenta.


Można patrzeć też na IPL: v08270700 = 27.08.2007


Offline estor12

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 137
  • Sprzęt: HTC Diamond WM 6.1 PL , rom 4.0
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #14 : Wrzesień 21, 2007, 17:09:23 »
grogi wybrałeś najnowszy rom , on ma przecież jezyk angielski a ty chciałeś mieć pl ?
ja mam nówke ale ma wm 6.0 ang , ten sam co ty , co radzicie zrobić upgrade do nowszego romu eng ,
choć wolałbym zrobić pach naszego romu pl i mieć język polski ?
czy jesli teraz zrobie najnowszy rom ang i wyjdzie później ten sam nowy rom w wersji pl to czy bede mógł zrobić upgrade do tej wersji jeszcze raz
uzywajac pacha ? czy nie można robić upgradu tej samej wersji jeszcze raz? 
 

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2007, 19:05:17 wysłana przez estor12 »

Offline gdeco

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
  • Sprzęt: N560
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #15 : Wrzesień 24, 2007, 07:45:10 »
estor12 możesz zmieniać rom ile razy ci się podoba. Nie istotna jest wersja ważne żeby to był WM 6.0.


Offline irtom

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #16 : Wrzesień 28, 2007, 12:28:14 »
koledzy mam problem wchodze na ten link ale tam nie ma żadnego pliku, i mam prośbę czy możecie przesłać mi ten plik na e-maila. dzięki za wszelką pomoc


Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena & iPhone
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #17 : Wrzesień 28, 2007, 15:34:20 »
Zobaczysz go ale się zarejstruj na www.xda-developers.com


Offline slupek

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: Galaxy S (GT-i9000), Asus A696
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #18 : Wrzesień 28, 2007, 21:29:35 »
o0 zabieram się za instalowanie tylko, że w moim przypadku Pl--->En

edit. wszystko OK, już mam najnowszy rom en :D


Zrobiłem dokładnie to samo :)


Offline grogi

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: ASUS A696 z WM5, bo lepsze jest wrogiem dobrego
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #19 : Październik 02, 2007, 21:41:36 »
grogi wybrałeś najnowszy rom , on ma przecież jezyk angielski a ty chciałeś mieć pl ?


A w czym to przeszkadza? Klawiaturę i tak mam vgakey, zresztą oryginalną windowsową też można przestawić na inny język. Nic innego mnie przy polskim romie nie trzyma...

BTW. Update'u jeszcze nie zrobiłem, jakoś nie mogę się zabrać... Wiesz - lepsze jest wrogiem dobrego :D


Offline slupek

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: Galaxy S (GT-i9000), Asus A696
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #20 : Październik 05, 2007, 14:25:29 »
Wrzuciłem sposobem opisanym wyżej nową wersję EN. Dziś jest już dostępna wersja PL, jednak wgrać jej już nie idzie.
Na razie zostaję przy EN, chyba że macie jakieś pomysły.


Offline grogi

  • Newbie
  • Wiadomości: 20
  • Sprzęt: ASUS A696 z WM5, bo lepsze jest wrogiem dobrego
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #21 : Październik 05, 2007, 17:06:08 »
Wrzuciłem sposobem opisanym wyżej nową wersję EN. Dziś jest już dostępna wersja PL, jednak wgrać jej już nie idzie.
Na razie zostaję przy EN, chyba że macie jakieś pomysły.


Przerób tak samo patchem - tyle że wersję PLK na WWA. Update powinien pójść.


Offline slupek

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: Galaxy S (GT-i9000), Asus A696
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #22 : Październik 05, 2007, 17:15:15 »
Jeśli zmienię PL na EN to przy próbie flashowania dostaję komunikat, że w PDA jest taka sama wersja oprogramowania.  :O


Offline irtom

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #23 : Październik 08, 2007, 16:39:07 »
A ja zmieniłem z en na pl na ten nowiutki dostępny na stronie asusa, niestety na tym nowym z poprawkami WM6 PL nie chcą chodzić niektóre aplikacje które działału z Angielskim WM bez porawek.
Postanowiłem zmienić na WM 6 EN po porawkach zpatchowałem pliki  ale niestety się nie da informuje że taka sama wersja jest zainstalowana, czy ma ktoś pomysł jak wrócić do Angielskiej wersji WM6


Offline jurassic

  • Newbie
  • Wiadomości: 12
  • Sprzęt: WM6@A696
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #24 : Październik 08, 2007, 18:53:55 »
w obrazie romu należałoby jakimś hex edytorem zmienić numer wersji na wyższy, tak aby upgrade tool się nie burzył
szczegóły tutaj
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=1494951&postcount=125


Offline slupek

  • Newbie
  • Wiadomości: 43
  • Sprzęt: Galaxy S (GT-i9000), Asus A696
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #25 : Październik 08, 2007, 20:09:59 »
Ja chyba jednak zostanę przy EN, ponieważ nie mam z nią żadnych problemów.


Offline utt

  • Newbie
  • Wiadomości: 8
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #26 : Kwiecień 06, 2008, 00:57:46 »
Posiadam ASUS A696 z WM6 wersja WWE chciałbym zamienić na POL. Kolega wyżej napisał
"w obrazie romu należałoby jakimś hex edytorem zmienić numer wersji na wyższy, tak aby upgrade tool się nie burzył
szczegóły tutaj
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=1494951&postcount=125 "
Czy wie ktoś jak to zrobić bo wersja softu ta sama i nie chce mi uaktualnić czyli spolszczyć?
Dzięki za pomoc


Offline mxk

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #27 : Kwiecień 10, 2008, 00:02:46 »
witam!
czy moglby ktos wystawic gdzies juz przerobiony PL rom WM6 do A696 (taki zeby wgral sie PL na ANG 03.0735.00 WWE 0409)
od nowosci mam wgrana najnowsza wersje ANG i gdy uzywam programu do patchowania na PL to po nim wyskakuje ze to jest ta sama wersja firmware i za cholere nie moge rozgryzc jak zmienic tym hex edytorem wersje z 735 np na 736 zeby ruszylo wgrywanie:/ na pewno przyda sie nie tylko mi ;)
moze jest juz jakis inny, prostrzy sposob?
pozdrawiam


Offline Alferek

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #28 : Kwiecień 10, 2008, 19:25:35 »
Ależ oczywiście:

Dla totalnie leniwych przygotowałem już zmodyfikowany plik (WM6.0 wersja 735PL ze zmienioną numeracją na 736):
http://rapidshare.com/files/105326228/update_PL_WM6__zmieniona_wersja_na_736_.zip.html

Zmiana na wersję 736 jest podyktowana tym, że jak ktoś ma najnowszą 735EN to mu instalator odmówiłby instalacji.
Pliku nie trzeba patchować bo już jest spatchowany, wystarczy wgrać na kartę SD wpierw sformatowaną jako FAT16 (nie FAT32) i potem odpalić już z poziomu palmtopa plik Upgrade Tool.exe z karty.
Cały update trwa jakieś kilka minut i potem automatycznie uruchamia się system już po polsku. Na początek kalibracja ekranu i wszelkie inne pierdoły.

Przed 5 minutami zrobiłem właśnie ten update i mam WM6 po polsku!!!


Offline mxk

  • Clubowicz
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
Odp: A696 WM 6.0 EN -> WM 6.0 PL - jak to zrobić?
« Odpowiedź #29 : Kwiecień 10, 2008, 23:43:26 »
dzieki :ok: pewnie sie jeszcze przyda komus bo mi udalo sie juz wczesniej :P  cztery 696 juz smigaja z WM6 PL ;)
kilka godzin bluznierstw ale w koncu doszedlem jak poprawnie zmienia sie te wpisy w hex editorze, bo wartosci podane sa ale jak wczesniej nidgy sie tego nie robilo to moze czlowieka szlag trafic  :P

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2008, 23:47:31 wysłana przez mxk »