Autor Wątek: A636N i WM6  (Przeczytany 64533 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cyberas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 106
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #90 : Styczeń 05, 2008, 22:58:48 »
V03.0723.01 POL 0415
V06050700--01

Dzięki! :)


PDAclub.pl

Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #90 : Styczeń 05, 2008, 22:58:48 »
R E K L A M A:


Offline ak6

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #91 : Styczeń 24, 2008, 19:51:45 »
Niestety u mnie po przejściu na wm6 pojawił się bardzo irytujący problem. Otóż zawsze po uśpieniu i wybudzeniu mój asus się zawiesza i ratuje go tylko reset.
Czy ktoś wie jaki mogą być tego przyczyny?
Jak to naprawić?
Proszę o pomoc.


Offline cyberas

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 106
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #92 : Styczeń 25, 2008, 10:05:46 »
Niestety u mnie po przejściu na wm6 pojawił się bardzo irytujący problem. Otóż zawsze po uśpieniu i wybudzeniu mój asus się zawiesza i ratuje go tylko reset.
Czy ktoś wie jaki mogą być tego przyczyny?
Jak to naprawić?
Proszę o pomoc.

Masz zainstalowany SDHC patch v2? Jeśli nie, to zainstaluj i sprawdź czy jest poprawa.


Offline kubaa

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #93 : Styczeń 25, 2008, 21:06:48 »
Niestety u mnie po przejściu na wm6 pojawił się bardzo irytujący problem. Otóż zawsze po uśpieniu i wybudzeniu mój asus się zawiesza i ratuje go tylko reset.
Czy ktoś wie jaki mogą być tego przyczyny?
Jak to naprawić?
Proszę o pomoc.



Też miałem taki problem. U mnie jednak zawieszał się na kilka sekund, a później działał normalnie. Odkryłem że ten błąd występuje po tym, jak zatrzymuje wszystkie procesy w ustawieniach. Na szczęście problem ustąpił sam.  :wink:
No ale to było w A686...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2008, 21:09:13 wysłana przez kubaa »
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

Offline ak6

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #94 : Luty 04, 2008, 13:43:34 »
Dzięki za odpowiedzi koledzy. ale problem leżał gdzie indziej.
Otóż wszystkiemu winien był jak się okazało SpbPocketPlus, który z niewiadomych mi przyczyn blokował PDA. Po odinstalowaniu i ponownej instalacji wszystko wróciło do normy.
Natomiast uciekła mi inna opcja, którą miałem i używałem w wm5 - wybieranie numeru telefonu przez BT. Czy ja coś przeoczyłem, czy rzeczywiście ta opcja zniknęła w wm6?


Offline jardo

  • Newbie
  • Wiadomości: 24
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #95 : Luty 09, 2008, 11:09:30 »
Witam
A ja caly czas nie potrafie zainstalowac WM6 na moim Asus-ie A636n. Mam WM5 Pl. Ze strony Asusa sciagnalem WM6, ale po skopiowaniu na karte SD i uruchomieniu Upgrade Tool wyswietla sie komunikat Please wait. Pomozcie jak mam sobie z tym poradzic.
Pzdr


Mam to samo z tym ze kupilem 636N a po powrocie z serwisu mysle ze jest to 636 bo nie moge zainstalowac WM6 i we wlasciwosciach urzadzenia mam nazwe 636 bede kontaktowal sie z serwisem w tej sprawie to jakies jaja chyba


Offline zarroc

  • Newbie
  • Wiadomości: 6
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #96 : Czerwiec 22, 2008, 17:49:53 »
Pytanie:
Czy jeśli zrobię backup kontaktów za pomocą PIM Backup v2.8, to czy po upgradzie do WM6 będę mógł je bez problemów przywrócić? Wolę się upewnić, niż później wklepywać tą piekielną klawiaturką wszystko od początku.


Offline RMK

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 157
    • http://przemelek.blogspot.com
  • Sprzęt: ASUS A636N
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #97 : Lipiec 04, 2008, 11:40:42 »
Ja po przejściu na WM6 miałem problemy z kartą ze stabilnością i paroma innymi sprawami, ale wydaje się, że po prawie roku od przejścia wszystko działa już w miarę dobrze.
Dokładniej to prawie wszystko ;-)
Od czasu przejścia na WM6 zostałem zmuszony do używania ActiveSync'a 3.5, a ten z niewyjaśnionych powodów głupieje jak tylko spróbuje się podpiąć PPC do komputera po kablu USB, proces rapimgr.exe leci na 100% [czasem 50% jak używam maszyny z prockiem 2 rdzeniowym ;-)] i nie ma szans nawet drania zabić ;-)
Dlatego po zmianie na WM6 nie używam już żadnej synchronizacji z komputerem ;-) Niby działa przez Bluetooth, ale za dużo z tym kombinowania.


Offline hollydolly7

  • Newbie
  • Wiadomości: 4
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #98 : Styczeń 10, 2009, 13:33:52 »
zawsze można wrócić do WM5

http://rapidshare.com/files/181589976/powrot_do_WM5.rar
instrukcja w środku pliku pozdrawiam.


Offline kubczyk

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #99 : Marzec 05, 2009, 17:19:29 »
witam
a ja mam taki problem. jak robie update z wm5 na 6 to na samym poczatku wyskakuje mi blad: Erroe uptade czy jakos tak no i nic nie moge zrobic...
a pliki wrzucilem do palma tak:
wyciagnalem karte pamieci z palma i skopiowalem wszystkie pliki na pamiec karty sd no i probowalem uruchomic i nic... i mam takie pytania, czy to bedzie mi dzialac? bo neiu chce tego uwalic zbytnio... prosze o odp pozdrawiaM !!!


Offline Marcian

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #100 : Grudzień 26, 2010, 18:42:17 »
Witam odswiezam temat, dzis zrobilem upgrade do WM6 na swoim Asusie A636N.

Najpierw wrzucilem sobie tego upgrada (3 pliki) sciagnietego ze strony asusa na karte pamieci sdhc kingston 8GB (karta ta na stale w PDA, mam na niej wszystko do mojego asusa) i zaraz po kliknieciu upgrade start pojawil sie komunikat zmien karte pamieci i sprobuj ponownie, musialem zrobic reset i oczywiscie wszystko z PDA stracilem. Zmienilem karte na 1 GB znowu wrzucilem upgrade do win 6 i klikam upgrade start i sie zaczelo. Cala operacja bez problemu, zainstalowal sie nastepnie asusik sie odpalil oczywiscie kalibracja ekranu i ustawienia i juz zobaczylem nowy pulpit mojego asusa. Wszystko przebieglo bez problemu.

Win 6 ladniej wyglada niż win5, nie mam już problemu z wlan (na win 5 po zabezpieczeniu domowej sieci bezprzewodowej WPA2-PSK2 nie udalo mi się połączyć mojego asusa z netem przez wifi) teraz po upgradzie do win 6 bez problemu się laczy wlaczam wifi szuka sieci, wpisuje kod i laczenie i już mam necik w Asusie.

Oczywiście wyslapil problem z karta pamieci z moja 8GB, PDA jej wogole nie widział ale przypomniałem sobie o patchu SDHC zainstalowałem go z karty 1 gb i teraz kingston 8 GB smiga w asusie.

Jedyne co nie dziala to bluetooth, mogę go włączyć i wyłączyć ale nie wyszukuje zadnych urządzeń, jak wlacze bt w PDA i np. w telefonie albo na kompie będę wyszukiwal urzadzenia to nie znajduje PDA. Jedyny minus win6 mam nadzieje ze już niedługo go jakos rozwiaza.

Teraz podlaczam asusa przez usb do kompa i mój activesync 4.2 chyba nie dziala, na PDA wyskoczyl komunikat wymagany jest activesync 4.5 lub nowszy. Znalazłem na necie wersje 4.5 i mam problemy żeby zainstalowac go na kompie.

Ściągnąłem activesync 4.5 pl z innego linka i już na kompie zainstalowal sie. Połączył się z PDA przez usb bez problemu.

Nastepnie zajalem się niewykrywanie urządzeń przez bt, w opcjach dostępność zaznaczyłem aby inne urzadzenia wykrywalo.  Udalo się BT dziala, wykrywa PDA w telefonie i w kompie także.

Instaluje teraz AM, zainstalowalem tylko nasz kraj, bez problemu, ciekawe jak sie bedzie sprawowac w praktyce i czy szybko bedzie lapal sygnal, okaze sie :).


Wlasnie zorientowałem się ze nie mam na pulpicie w prawym dolnym roku 2-3 ikonek, mam tylko ikone bt, a nie mam wifi i asus status i może jeszcze cos było ale nie pamiętam. Kurde jak zrobic żeby te pozostale ikonki powróciły??

« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2010, 20:06:24 wysłana przez Marcian »

Offline hamann

  • Newbie
  • Wiadomości: 15
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #101 : Grudzień 30, 2010, 16:08:48 »
Kolego czy mogl bys wrzucic link z instrukcją jak zrobic upgrade na Wm 6.0? No i programik do tego.Z góry dzieki.Pozdrawiam.


Offline Marcian

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #102 : Grudzień 30, 2010, 19:03:14 »
hamann instrukcja jest w filmiku youtube, ponizej link do filmiku

ASUS MyPal A636N Windows Mobile 6 upgrade


Upgrade WM 6 sciagasz ze strony asusa, ponizej link

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=pl-pl

wybierasz sobie wersje jezykowa upgrade WM 6 i taka sciagasz, ja wybralem PL (około 60 mb) ale mozesz inna sciagnac oczywiscie.

Upgrade wrzucasz na SD-ka (najlepiej na czysta) i karte wrzucasz do PDA i odpalasz Upgrade Tool i tyle. Potem zrobi sie restart PDA samoczynnie i odpali sie juz PDA z WM 6, oczywiscie wszystkie aplikacje, ktore masz teraz zainstalowane w PDA zostana skasowane.

Ja mam WM 6 i narazie wszystko smiga bez problemu i oby tak dalej.


Offline hamann

  • Newbie
  • Wiadomości: 15
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #103 : Grudzień 31, 2010, 00:33:34 »
Upgrade Tool odpalam z pobranego pliku czy dodatkowo musze sciagac ten program?


Offline Marcian

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #104 : Grudzień 31, 2010, 17:04:47 »
hamann cały upgrade to 3 pliki o nazwach: update, Update.img, Upgrade Tool. całosc po rozpakowaniu zajmuje okolo 60MB. Odpalasz plikiem Upgrade Tool na PDA i potem klikasz Upgrade Start.

Przeciez to proste, zobacz filmik na youtubie tam wszystko widac, troche kiepskiej jakosci ale widac.


Offline hamann

  • Newbie
  • Wiadomości: 15
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #105 : Styczeń 09, 2011, 16:05:35 »
Odpalam upgrade.tool z karty SD i wyswietla mi komunikat "ERROR: OPEN UPGRADE IMAGE FILE ERROR" Nie wiem dlaczego.

Połączone: Styczeń 09, 2011, 19:22:51
Poradziłem sobie,upgrade sie uruchomił..
Ale stanął na niebieskim obrazie.NApisze co jest napisane na wyswietlaczu:
FAT Type: FAT16
Read Failed!
Please re- insert SD card and try again!


Nie wiem co dalej,resetuje go i powraca mi do WM5.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 19:22:51 wysłana przez hamann »

Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #106 : Styczeń 09, 2011, 20:52:52 »
1. Podłączona ładowarka sieciowa.
2. Karta SD: format i nie większa niż 2GB, FAT 16.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 20:55:46 wysłana przez AdamMie »

Offline hamann

  • Newbie
  • Wiadomości: 15
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #107 : Styczeń 10, 2011, 03:18:10 »
Musze miec odlaczony od ładowarki? mam go w stacji dokujacej.Karta 2GB,system plików FAT.


Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #108 : Styczeń 10, 2011, 13:39:05 »
Stacja dokująca musi mieć podłączone zasilanie z ładowarki sieciowej a nie przez USB z komputera.
Asus musi być w stacji dokującej. Ja robiłem to przy jednoczesnym podłączeniu ładowarki sieciowej i USB. Wszystko odbyło się bezproblemowo.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 19:22:04 wysłana przez AdamMie »

Offline Marcian

  • Newbie
  • Wiadomości: 33
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #109 : Styczeń 11, 2011, 18:45:20 »
hamann jak tam uprgade?, ja mialem to samo wrzucilem upgrade na karte 8 GB i tez to samo, zmien karte pamieci na inna najlepiej mniejszej pojemnosci, ja mialem 1 gb pod reka i najlepiej zeby na niej nic innego nie bylo. Powinno sie zaintalowac bez problemu i podlacz ladowarke sieciowa, niech PDA jest caly czas na pradzie sieciowym, zeby w trakcie upgrade nie padla bateria.

Jaka masz ta stacje dokujaca, jakas oryginalna czy jakis zamiennik? jak mozesz to wrzuc fotki jej do postu o stacji dokujacej
http://pdaclub.pl/forum/asus/asus-a636n-stacja-dokujacaladowarka-biurkowa-z-ladowaniem-drugiej-baterii/
, tez sie zastanawiam nad zakupem takiej stacji do asuska.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2011, 18:52:15 wysłana przez Marcian »

Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #110 : Styczeń 12, 2011, 12:18:56 »
Witam, forum czytam od dawna, ale teraz postanowiłem przejść do aktywnych.
 Mam Asusa 636N już kilka lat i zawsze był system WM5, lecz coś mnie podkusiło teraz i zmieniłem na WM6. Instalacja przebiegła bardzo dobrze bez wykorzystywania stacji dokującej. AM przypisałem do nowej karty Kingston MicroSD 2GB i korzystam poprzez adapter SD. Poprzednio AM była przypisana do urządzenia, teraz do karty. Jest problem codziennie rano z uruchomieniem AM, pomaga wyjęcie i włożenie karty przy włączonym urządzeniu lub reset, jednak jest to uciążliwe. Po uruchomieniu wszystko działa dobrze. Co mogę zrobić,  aby poprawić działanie, nadmieniam że Asus mimo, że posiada klika lat jest wstanie idealnym, był użytkowany kilka razy w roku a więc wyślę, że nie ma winy urządzenia. Przed zmianą systemu nie wiedziałem co to jest zawieszanie się systemu czy nie czytanie karty. Nadmienię , że poprzednio była zwykła karta Kingston alite pro SD 1GB. Chciałbym jeszcze korzystać przez jakiś czas z tego zestawu, chociaż przymierzam się do zakupu Blow 50YBT, myślę że będzie to dobry wybór do współpracy z AM.
Pozdrawiam
Wojtek


Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #111 : Styczeń 12, 2011, 13:57:29 »
Kilka dni temu przeszedłem też na WM6 (Kingston 4GB) i doświadczyłem tego samego objawu oraz utraty możliwości połączenia na BT- brak ikony(komunikat przy próbie łączenia o braku pamięci).
Dziś wróciłem na WM5.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 14:01:21 wysłana przez AdamMie »

Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #112 : Styczeń 12, 2011, 14:38:58 »
Kilka dni temu przeszedłem też na WM6 (Kingston 4GB) i doświadczyłem tego samego objawu oraz utraty możliwości połączenia na BT- brak ikony(komunikat przy próbie łączenia o braku pamięci).
Dziś wróciłem na WM5.


Opisz mi dokładnie jak dokonałeś powrotu na WM5 PL, czy teraz jest już normalnie, tak jak powinno być. Ja przed przejściem na WM6 nie robiłem żadnej kopii systemu, miałem fabrycznie WM5 PL.


Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #113 : Styczeń 12, 2011, 15:20:49 »
[quote author=Wojteksw49 link=topic=74152.msg1436910#msg1436910 date=1294839538

Opisz mi dokładnie jak dokonałeś powrotu na WM5 PL, czy teraz jest już normalnie, tak jak powinno być. Ja przed przejściem na WM6 nie robiłem żadnej kopii systemu, miałem fabrycznie WM5 PL.
[/quote]

Czytaj tu: « Odpowiedź #98
program tu: http://rapidshare.com/files/181589976/powrot_do_WM5.rar

Raz w roku korzystam z tego programu - odświeżenie systemu.

Skutkuje to otrzymaniem czystego systemu WM5.

Przed przejściem na WM6 zrobiłem kopie systemu WM5 - programem Spb Backup.


Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #114 : Styczeń 12, 2011, 15:42:41 »
[quote author=Wojteksw49 link=topic=74152.msg1436910#msg1436910 date=1294839538

Opisz mi dokładnie jak dokonałeś powrotu na WM5 PL, czy teraz jest już normalnie, tak jak powinno być. Ja przed przejściem na WM6 nie robiłem żadnej kopii systemu, miałem fabrycznie WM5 PL.



Czytaj tu: « Odpowiedź #98
program tu: http://rapidshare.com/files/181589976/powrot_do_WM5.rar

Raz w roku korzystam z tego programu - odświeżenie systemu.

Skutkuje to otrzymaniem czystego systemu WM5.

Przed przejściem na WM6 zrobiłem kopie systemu WM5 - programem Spb Backup.
[/quote]

Z tego co wyczytałem, aby rozpocząć procedurę wgrywania muszę nacisnąć wszystkie 3 wymienione przyciski, czy dobrze zrozumiałem.


Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #115 : Styczeń 12, 2011, 15:50:04 »
Tak, ale później musisz podłączyć ładowarkę sieciową - dalsze działanie programu od tego zależy.


Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #116 : Styczeń 12, 2011, 15:59:30 »
Tak, ale później musisz podłączyć ładowarkę sieciową - dalsze działanie programu od tego zależy.


Bardzo dziękuję.
Czy Asus musi mieć ustawione automatyczne wybudzanie po podłączeniu do ładowarki, czy trzeba nacisnąć wyłącznik.


Offline AdamMie

  • Clubowicz
  • *****
  • Wiadomości: 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #117 : Styczeń 12, 2011, 19:49:11 »
Ustawienie wybudzania - mam zaptaszkowane wszystkie opcje.


Offline Wojteksw49

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 182
  • Sprzęt: Modecom FreeWAY MX2, GMS 6501 AMEU
Odp: A636N i WM6
« Odpowiedź #118 : Styczeń 12, 2011, 21:25:11 »
Operacja powrotu do WM5 wykonana, mały problem był z naciśnięciem jednocześnie trzech przycisków, ale udało się. Urządzenie widzi kartę SD i mapa odpala się prawidłowo. Poprzednio była duża ikona AM na pulpicie, teraz tylko w menu start, ale myślę, że to jest bez znaczenia. Jutro sprawdzę działanie. Bardzo dziękuję za pomoc.