Porównanie HTC EVO 3D i LG P920 3D

• 7 Odpowiedzi
  • 4518 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zbisul

• *
  • 123
  • Jak się nudzę to grzebie - w swoim PDA |LY|&+LY
  • Sprzęt: HTC EVO 3D, LG P920 3D, SG Note
Porównanie HTC EVO 3D i LG P920 3D
« dnia: Wrzesień 16, 2011, 10:38:45 »

Od pewnego czasu zainteresowałem się technologią 3D. No i w związku z tym dokonałem zakupu LG P920 Swift 3D oraz HTC EVO 3D. Nie zdążyłem ich "poznać w pełni i prawdopodobnie zabraknie mi na to czasu z powodu kolejnej zabawki (Samsung Galaxy Note), postaram się jednak podzielić tymi wrażeniami które już mam. Zastrzegam sobie jednak jedno... opinia będzie subiektywna. Jako zakochany w marce HTC od wielu lat... ale do rzeczy.

Technologia i wykonanie

LG Swift 3D oraz HTC EVO 3D aspirują do smartfonów z górnej półki. Oba wyposażone są w dwurdzeniowe procesory o bardzo wysokim taktowaniu (Swift 3D – 1 GHz, EVO 3D – 1,2 GHz), podwójne aparaty cyfrowe z możliwością rejestrowania obrazu w 3D oraz ekrany LCD 3D.

Wykonanie obudów w obydwu przypadkach producenci starali się dopracować w szczegółach. Nie będę więc pisał o zaletach a wskaże wady:
HTC - brak luzów i wszystko pasuje dokładnie w swoje miejsce, użyty materiał krzyczy : "proszę kup mi futerał (nie cierpię ich) bo zaraz będę porysowany"
LG - znalazłem jedną wadę... zawsze bardzo starannie trzeba docisnąć na każdym rogu i krawędzi klapkę tylną po jej otwarciu, bo jakoś tak że "standardowe" jej zamknięcie pozostawia nie wszystkie zatrzaski zamknięte. A później piszą po forach że luźne guziczki od volume, albo aparatu  :proud:

Ekrany obu smartfonów mają wspólną wadę: kolory nieznacznie się oziębiają, gdy patrzy się na wyświetlacz pod ostrym kątem. Ekran w HTC EVO 3D poprawnie wyświetla barwy i trudno mu cokolwiek zarzucić, jednak ten w LG Swift 3D przewyższa go o klasę. Wyświetlacz w urządzeniu koreańskiego producenta świetnie radzi sobie z odwzorowaniem czerni i bieli, a jedynym jego mankamentem jest widoczna gołym okiem siatka, która przeszkadza w odbiorze treści.

Zdecydowanie też lepiej wypada na korzyść LG głębia 3D. Po prostu w LG powala do tego stopnia że w niektórych sytuacjach trzeba skorzystać z możliwości jej zmniejszenia.

Góra HTC, dół LG

Istotną wadą zarówno EVO 3D, i Swifta 3D jest praca baterii. Urządzenia mają akumulatory o pojemności odpowiednio 1730 mAh i 1500 mAh. Tę różnicę da się łatwo odczuć – produkt LG ledwo wytrzymuje na jednym ładowaniu od rana do wieczora, nawet przy standardowym używaniu. Intensywne wykorzystywanie jego multimedialnych funkcji wyczerpuje baterię w ciągu kilku godzin. HTC EVO 3D wytrzymuje zdecydowanie dłużej, chociaż też nie należy do najbardziej wytrwałych smartfonów.

W obydwu przypadkach pomaga zmiana romu, chociaż LG chwali się że uporała się z tym problemem w aktualizacji do 2.3 na którą wszyscy czekamy.

HTC EVO 3D działa pod kontrolą najnowszej wersji systemu Android 2.3.4 Gingerbread i nakładki HTC Sense UI 3.0. LG Swift 3D z kolei opiera się na Androidzie w wersji 2.2.2 Froyo z nakładką LG Optimus UI.

Ja natomiast dla obu telefonów zainstalowałem Go Lancher EX

W oryginalnych nakładkach podobno system pracuje dość ociężale dla obu smartfonów, ponieważ ja nie miałem czasu i okazji na takie testy, mogę tylko powiedzieć że dla Go Lanchera EX znacznie lepiej wypada LG. Nie miałem żadnego laga, wszystko płynnie i w doskonałej jakości.

W kwestji wydajności w wymagających grach 3D: telefony pokazują pazur i wykorzystują w pełni swoje układy. Z testów wynika, że LG Swift 3D oraz HTC EVO 3D są niemal tak samo wydajne, jednak trójwymiarowy Swift robi lepsze wrażenie. Zastosowany w nim procesor TI OMAP4 przewyższa osiągami nawet Nvidię Tegrę 2.

Potwierdziła to ostra rywalizacja z moją żoną w grę Star Batalion 3D (dostępną dla obu smartfonów) HTC przycinał, a kolejne plansze znacznie dłużej się ładowały.

Na koniec zostawiłem najważniejszą cechę porównywanych smartfonów, czyli obsługę technologii 3D. Na pierwszy rzut oka możliwości trójwymiarowych EVO i Swifta są zbliżone. Oba wyświetlają i nagrywają wideo w 3D w rozdzielczości do 720 pikseli.  Jakość materiałów 3D stworzonych za pomocą LG Swift 3D jest niebo lepsza od tych wykonanych przy użyciu EVO 3D. Największe różnice dotyczą obsługi samej technologii – atuty EVO 3D kończą się na wyżej wspomnianych funkcjach.

Niestety w technologi 3D fotki HTC mają niższą rozdzielczość, odpowiednio HTC - 2 Mp a LG 3 Mp. Poza tym po modyfikacjach o których piszę poniżej LG nagrywa materiały w 3D 30Mbps

LG Swift 3D wyposażony jest w dedykowany przycisk 3D, który przenosi do specjalnego Menu 3D. Tam znajdują się wszystkie materiały związane z tą technologią: galeria, specjalny kanał YouTube, gry i aplikacje w 3D. Gry prezentują się bardzo dobrze; są to tytuły doskonale znane (N.O.V.A., Asphalt 6, Let’s Golf2). Kolejną przewagę nad EVO 3D stanowi Galeria 3D, która konwertuje w locie zwykłe zdjęcia i grafiki do trybu 3D. W zakresie technologii trójwymiaru LG Swift 3D oferuje znacznie więcej niż swój konkurent.

Na koniec.
Oczywiście LG czeka na nowy stockowy system z lepszym androidem, który ma się pojawić w połowie października. Już dziś jednak na testach wypada nie wiele gorzej od SGS II, a koledzy z Cyanogenmod już kończą prace nad roomem z Antkiem 2.3.5 w którym na wstępnych testach właściwie dogania SGH II. Jeden z obecnie dostępnych roomów z 2.2.2 w testach na Antutu jest gorszy od SGH II tylko o 1250 - 1500 pkt.
Kolejna rzecz to zastosowane kamery. Nie jest tajemnicą że zastosowane w LG matryce mają możliwość rejestracji obrazu z 8 Mp rozdzielczością, tajemnicą jest dlaczego producent nie wykorzystał ich możliwości w pełni... Ale od czego mamy chłopaków z XDA. Już nad tym pracują, i z efektami. Więcej można poczytać tutaj :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1227211

Reasumując, HTC sprzedam, zostawię LG. Pokieruję się więc rozumem a nie sercem. LG P920 3D po spodziewanych w najbliższym czasie zmianach zostawi swojego konkurenta daleko w tyle. A wydaje mi się że nie będzie mogło być mowy w ogóle o konkurencji, bo już dziś dla mnie HTC EVO jest znacznie gorszym smartfonem.

Producent                                                 LG                                                                           HTC
Model                                                       Optimus 3D P920                                                    EVO 3D

Sieć   
                                                                2G - 850/900/1800/1900                                        2G - 850/900/1800/1900
                                                                3G - 1900/2100                                                       3G - 900/2100
HSCSD                                                      nie                                                                           nie
GPRS                                                        tak                                                                           tak
EDGE                                                        tak                                                                           tak
UMTS                                                        tak                                                                           tak
HSDPA                                                      tak                                                                           tak
HSPA+                                                      nie                                                                            nie
WiMAX                                                      nie                                                                            nie
LTE (4G light)                                           nie                                                                            nie
WLAN / Wi-Fi                                            tak                                                                            tak
Weight                                                    168                                                                           170
Size (HxWxD)                                          128 x 67 x 13mm                                                      126 x 65 x 12mm
Battery                                                    1500 mAh                                                                 1730 mAh
Standby time (h)                                     450                                                                           358
Talktime (m)                                            780                                                                           560
SMS                                                         tak                                                                            tak
MMS                                                        tak                                                                            tak
Email                                                       tak                                                                            tak
IrDA                                                         nie                                                                            nie
Bluetooth                                                 tak                                                                            tak
USB Connectivity                                      tak                                                                            tak
GPS                                                          tak                                                                            tak
Java                                                          nie                                                                            nie
FM Radio                                                   nie (jednak chip na to pozwala XDA-dev.)                tak
Camera      
Camera resolution                                   5 Mp, autofocus, 3D 3 Mp                                          5 Mp, autofocus, 3D 2Mp
Camera lampa                                          tak                                                                            tak
Front Camera                                           tak 0,3 Mp                                                                 tak 1.3 Mp
Video recording                                        tak                                                                             tak
Colour display      
Number of colours                                   16,000,000                                                                 16,700,000
Display resolution (HxW)                         800 x 480 pixels                                                        960 x 540 pixels
LCD Inch                                                  4.30                                                                          4.30
Second Display                                            nie                                                                             nie
Touchscreen                                             tak                                                                             tak
Memory                                                    512 MB RAM. 8 GB storage.                                       1 GB RAM. 1 GB storage.
                                                                 Expandable up to 32 GB with microSD card
Ringtones / Music file format                    MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, WAV                          MP3
MP3                                                          tak                                                                              tak
Games                                                      tak                                                                              tak
Calendar                                                   tak                                                                              tak
Voicedialing                                              tak                                                                              tak
Predictive text                                          tak                                                                              tak
Browser                                                    Android HTML Webkit                                                 Android HTML Webkit
RSS reader                                                tak                                                                             tak
Voicememo                                                tak                                                                             tak
PC Synchronization                                    tak                                                                             tak
SyncML                                                      tak                                                                             tak
CPU                                                           1 GHz dual core                                                         1.2 GHz Dual Core processor MSM8660
Operating System                                     Android 2.2                                                                Android 2.3

Video :
HTC - HTC EVO 3D - First Look
LG   - LG Optimus 3D product film

P.S.
Przy pisaniu tego tekstu wspomagałem się innymi tekstami zamieszczonymi w necie. Tam gdzie się z nimi zgadzałem zastosowałem jako cytat. Przepraszam za to ale właśnie obok mnie leży nowe cudo Samsunga zdobyte dzięki pewnej pralce tej firmy, a właściwie kłopotów z nią, dzięki czemu poznałem się z bardzo miłym Panem. Dziś zaowocowało to smartfonem którego nie ma jeszcze w oficjalnej dystrybucji... Zastanawiam się nad zakupem jakiejś pralki LG... może też się zepsuje i poznam prezesa na polskę i LG wypuści coś nowego i zadzwonie do niego z prośbą i wykaże on się zrozumieniem i... i... i... i...  :grin:
W tekście wykożystano cytaty z p. Mariusza Bula
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 23:49:35 wysłana przez zbisul »
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Porównanie HTC EVO 3D i LG P920 3D
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2011, 11:37:24 »
Zazdroszczę ci Galaxy Note, miałem okazję się nim pobawić i to na prawdę świetny sprzęt;)

Co do 3d to zastanawiające jest, dlaczego HTC woła sobie o wiele więcej za Evo 3D, który wypada gorzej w porównaniu z tańszym LG. Droższe nie zawsze lepsze:)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 11:39:02 wysłana przez glodoss »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2011, 11:44:31 »
zbisul bardzo fajne porównanie :ok: szczerze mówiąc w tekście w ogóle nie widać tendencyjności do HTC :wink:

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 16, 2011, 12:36:54 »
Co do 3d to zastanawiające jest, dlaczego HTC woła sobie o wiele więcej za Evo 3D, który wypada gorzej w porównaniu z tańszym LG. Droższe nie zawsze lepsze:)

Wydaje mi się że HTC doszło do pewnej granicy do której kiedyś doszła Nokia... Włodaże firmy zaczęli myśleć tak : "Jak coś się nazywa HTC to trzeba za to słono bulić, bo HTC jest the best" Przynajmniej w paru rzeczach HTC się zatrzymało i od jakiegoś czasu obserwuję marazm w myśleniu ich konstruktorów. Tak naprawdę idą na łatwiznę bo przecież co by nie wyprodukowali to będzie się nazywać HTC i będzie najlepsze. Przypomina mi się pewne powiedzenie znajomego budowlańca : "Wiertarki Boscha dawno nie są najlepsze, ale zawsze będą najdroższe"

Zazdroszczę ci Galaxy Note, miałem okazję się nim pobawić i to na prawdę świetny sprzęt;)

Sam sobie zazdroszczę... tylko czy to się nie skończy rozwodem (patrz podpis u dołu)  :E

zbisul bardzo fajne porównanie :ok: szczerze mówiąc w tekście w ogóle nie widać tendencyjności do HTC :wink:

Dzięki, a przecież jak sam przyznaje nie do końca się do niego przyłożyłem (zmobilizował mnie na PW kolega "fabrykanet" i jemu za to chwała). Co do tendencyjności, to uwierz że LG wypadł by znacznie lepiej w ocenie gdybym mniej lubił HTC-ki  :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2011, 13:16:12 wysłana przez zbisul »
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

don.kamillo

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2011, 21:37:22 »
+1 za podpis :E
Moja była też tak się kiedyś pluła o to.
Teraz mi nikt nie truje :]
Porównanie fajne. A jakbyś wzbogacił je jakimiś foto?

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2011, 23:51:15 »
Mówisz i masz.... U mnie rzeczy niemożliwe od ręki a cuda w 10 minut   B)

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2011, 00:50:28 »
O żesz... Dobrze że przyczytałem wcześniej bo teraz to się przydługie wydaje przez te zdjęcia :P

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2011, 13:23:44 »
Zobaczcie to :
http://pdaclub.pl/forum/lg-android/silnik-graficzny-opengl-konwertujacy-2d-na-3d/

LG naprawdę chce połknąć konkurencje, szkoda tylko że troszkę się zapomnieli i prace nad Piernikiem się przeciągają. Z drugiej strony to gdzie nie czekaliśmy na aktualizacje. A ta od LG zapowiada się naprawdę słodko.  :O~
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2011, 22:45:35 wysłana przez zbisul »