Aby odpalić linucha, trzeba podmienić 6-tą partycję na
ten plik. I jak już ją podmienisz, to możesz zainstalować ubuntu na partycji 14 (w andku widziana jako /storage/ - to ta która jest widziana jako karta pamięci) albo na karcie SD. Na USB wrzucasz (bez rozpakowywania)
ten plik. I jak włożysz kartę SD i wystartujesz tosię, ubuntu zostanie zainstalowany na SD. Jeśli uruchomisz bez karty, zostanie zainstalowany na 14-tej.
Od tej chwili każdy start powoduje uruchomienie ubuntu.
Powrót do andka jest prosty. Trzeba przywrócić 6-ta partycję. Jeśli instalowałeś jakiś rootowany system (2.2v4b, 3.01beta1 czy nowszy), 6-tą partycję już masz i masz narzędzia - nvflash. Dodatkowo jeśli ubuntu był instalowany na 14-tej, za pomocą nvflash trzeba sformatować 14-tą. (OIDP w tym wątku podawałem dokładniej jak to zrobić).
Edit: nie pisałem, skrypt pod windows jest tu. Skopiować do notatnika, zapisać pod nazwą np. format14.cmd w folderze w którym jest folder nvflash) i uruchomić z linii komend. I już, wcześniejsza instalacja androida siedzi sobie tam gdzie była. Po restarcie pojawi się poprzedni system.
Aby uprzedzić pytania - teoretycznie dualboot jest możliwy. Tak jak
IronWolf przymierzam się do przećwiczenia tego tematu. Jeśli mi coś z tego wyjdzie, dam znać.
Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów, proszę przeczytać wątek. Było sporo informacji i jest dużo linków prowadzących do konkretnych opisów i plików. Na szczegółowe pytania chętnie odpowiem
Edit2: Jak już wcześniej było pisane, najwygodniejszym sposobem (IMO) na zabawę z partycjami pod windowsem jest ściągnięcie 3.0beta1 czy 3.0RC1. (Nawet jeśli nie masz zamiaru bawić się "trójką".) Po pierwsze są tam narzędzia Nvidii (nvflash), po drugie skrypty do backupowania i przywracania do stanu "oryginalnego". Wystarczy rozpakować archiwum, podłączyć tosię kablem usb do pc. Uruchomić tosię w "trybie developerskim" (ctrl+esc i power) i uruchomić skrypt z linii komend.
Połączone: [time]Grudzień 07, 2011, 11:12:14[/time]
Poddaję się. Chyba rzeczywiście dualboot na ac100 jest możliwy tylko z Androidem 2.1. Przećwiczyłem sztuczkę z dwoma bootloaderami na 5 i na 6 partycji. Się nie da, a raczej ja nie potrafię, odpuszczam.