Autor Wątek: problem z dźwiękiem  (Przeczytany 3654 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alieniz

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
problem z dźwiękiem
« : Sierpień 23, 2009, 22:37:03 »
Mam problem z dźwiękiem w moim alpinie(nie słyszę rozmów i . Może ktoś się już spotkał z czymś takim i doradzi mi cokolwiek. Mianowicie straciłem dźwięk w urządzeniu i nie wiem czy to jest błąd softwarowy czy bardziej hardware. Początkowo po formacie dźwięk się pojawiał i dopiero po kilku dniach znikał. Pozniej bezpośrednio po formacie dźwięk był, ale tylko do momentu pierwszego włożenia do ładowarki lub softresetu. Obecnie po formacie i nie wgrywaniu żadnych programów jest tylko dźwięk tąpnięć klawiszy a nie ma rozmowcy. Z tym też wiąże się moje pyt, ile jest głośników w alpinie? jeden czy dwa? albo czy spotkał sie już ktoś z tym i wie jak to rozwiązać. a i czy hardreset czyści całkowicie wszystkie rejestry czy też może jakieś zostają nieruszone
pozdrawiam


PDAclub.pl

problem z dźwiękiem
« : Sierpień 23, 2009, 22:37:03 »
R E K L A M A:


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #1 : Sierpień 23, 2009, 22:55:06 »
Troche z tym juz walczylismy w Hima z jednym userem tego forum , podniesienie gniazda słuchawkowego nic nie dało, tak samo grzebanie w nim. Rozwiązania nie znaleźliśmy.

Teraz przyszło mi do głowy... wyłamujące sie gniazdo synchro. Według mnie ten element potrafi nieźle namieszać, u mnie na zasilaniu kalibracja ekranu przesuwała sie o 0,5cm w dół. Oczywiście po przelutowaniu problem zniknął.


Offline verminaard

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #2 : Wrzesień 20, 2009, 15:51:47 »
Ja mam podobną sytuację - oprócz sygnału dzwonienia nie działają mi żadne dźwięki. Ale gdy odbiore i tak nie mogę z nikim porozmawiać bo nic nie słyszę ani mnie nie słychać. Po hard resecie jest OK do momentu softresetu. Co jest bardzo dziwne to to, że jeśli podepnę palma do gniazda to wszystkie dźwięki nagle działają należycie. Wiecie o co chodzi??? Telefon bez podłączenia do gniazda działa w trybie zestawu głośnomówiącego czy jak? Jest na to jakiś sposób? Można samemu naprawić owe gniazdo? Jeśli tak to jak to zrobić? I ile mniej więcej by kosztowała hipotetycznie taka wymiana w serwisie?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 16:15:25 wysłana przez verminaard »

Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #3 : Wrzesień 20, 2009, 20:34:19 »
Czytaj poprzedni mój post. Jak nigdy nie lutowałeś precyzyjnie to odpuść sobie samodzielną naprawę gniazda. Serwis ceni się do 100zł (jakby to było niewiadomo jak trudne ... :-| )


Offline alieniz

  • Newbie
  • Wiadomości: 14
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #4 : Wrzesień 21, 2009, 09:32:45 »
Szukałem trochę info na anglojęzycznych forach i wszędzie wskazywano na gniazdo słuchawkowe, w moim przypadku zapewne też tak jest. Po dokonaniu fachowego i w pełni profesjonalnego pogrzebania  :P w gnieździe słuchawkowym, udało mi się ograniczyć problem, choć nie zlikwidować go( tzn. teraz od czasu do czasu muszę zrobić hardreset, tak raz na dwa tyg, gdy dźwięk się wyłączy :( )

Tak więc spróbuj na początek pobawić się trochę w wejściu od słuchawek, np. wykałaczką lub samymi słuchawkami, pookręcaj dookoła, poprzechylaj na różne strony, w moim przypadku pomogło trochę.

A propos: ma może ktoś na sprzedaż gniazdo słuchawkowe do alpine? ewentualnie od hima, bo jest chyba takie same...


Offline verminaard

  • Newbie
  • Wiadomości: 3
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #5 : Wrzesień 22, 2009, 12:51:16 »
Jestem przekonany że jednak problem leży po stronie gniazda synch. Odkąd kupiłem Alpine'a to nigdy nie używałem słuchawek z prozaicznej przyczyny - nie otrzymałem go przy zakupie (używany) :) A problem się pojawił przy dość nieszczęsnym wyjęciu Palma ze stacji dokującej (zbyt ostry kąt ;). Co jest ciekawe to po podłączeniu do stacji dokującej wszystkie dźwięki działają i mogę normalnie dzwonić - wskazywało by to chyba na problem zestawu słuchawkowego, ale za bardzo się na tym nie znam. Szczerze powiedziawszy 100zł to troszkę dużo - tym bardziej że nie używam go jako telefon. Antej za ile byś mógł mi naprawić? :)


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #6 : Wrzesień 22, 2009, 14:30:36 »
problem się pojawił przy dość nieszczęsnym wyjęciu Palma ze stacji dokującej (zbyt ostry kąt ;)


No to już wskazuje na gniazdo.
Jak siedzi w stacji to  wtyk nastawia gniazdo w prawidłową pozycję i to pewnie zwiera ułamany lut.


Odpisałem na PW że nie robię tego zawodowo i wycena nie ma sensu, tym bardziej potem trudno mówic o gwarancji usługi.



Offline jeremjasz

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
  • motorola c651+lg kt520+htc Alpine
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #7 : Styczeń 23, 2010, 20:32:04 »
Od wczoraj nie moge rozmawiac przez telefon, dzwiek jest mikrofon dziala, ale jak jest polaczenie nikogo nie slychac ani mnie nikt nie slyszy. nierozumiem tego wcale. Teraz mam pytanie jest jakis program/sterownik ktory nakaze alpinie dzialac na tym sprawnym glosniku? co jest przyczyna tego ze od niedawna nie da sie gadac? jak sprawdzic co jest zepsute?


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #8 : Styczeń 23, 2010, 20:43:48 »
zestaw sluchawkowy uzywales? wyglada na wlaczony tryb sluchawkowy. Przetkaj  gniazdo.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 21:53:10 wysłana przez Antej »

Offline jeremjasz

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
  • motorola c651+lg kt520+htc Alpine
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #9 : Styczeń 23, 2010, 21:50:57 »
Nie mam zestawu sluchawkowego, nie uzywalem nigdy. niekiedy zwykle sluchawki. ale po hard resecie daej nie ma dzwieku w czasie rozmow. co zrobic z tym gniazdem?


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #10 : Styczeń 23, 2010, 21:54:40 »
Bo to uszkodzenie fizyczne a nie software, HR nic tu nie da.

Poszukaj na forum o tej przypadłości, zwykle poruszanie wtykiem w gnieździe wystarcza żeby blaszki znowu się zwarły.


Offline jeremjasz

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
  • motorola c651+lg kt520+htc Alpine
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #11 : Styczeń 23, 2010, 21:58:33 »
CZyli mam poruszac ta blaszka od usb? nie ulamie jej? a na dluzsza mete?


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #12 : Styczeń 23, 2010, 22:02:11 »
CZyli mam poruszac ta blaszka od usb? nie ulamie jej? a na dluzsza mete?


USB??  :O
W HTC Alpine nie ma USB.

Gniazdo synchro sobie odpuść, microjack jest od słuchawek.
Wizard też na to cierpi, poszukaj sobie w tamtym dziale.


Offline jeremjasz

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
  • motorola c651+lg kt520+htc Alpine
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #13 : Styczeń 23, 2010, 22:07:54 »
problem rozwiazany, jak by ktos musial tez rozkrecac telefon to tutaj jest instrukcja.
http://mikechannon.net/PDF%20Manuals/Himalaya%20Service%20Manual.pdf

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2010, 23:18:14 wysłana przez jeremjasz »

Offline jeremjasz

  • Newbie
  • Wiadomości: 17
  • motorola c651+lg kt520+htc Alpine
Odp: problem z dźwiękiem
« Odpowiedź #14 : Luty 12, 2010, 22:44:33 »
A teraz z innej strony, wymontowałem gniazdo micro jack bo dzwiek w rozmowach nawet po grzebaniu nie wracal. i jest jeszcze wiekszy problem bo dzwieku nie ma wogole nawet podczas uzywania w innych celach niz rozmowa. wyglada to mniej wiecej tak ze ktorys ze stykow musi sie laczyc z przeciwleglym zeby szedl dzwiek.
 I tutaj mam do was pytanie ktory styk polaczyc z ktorym zeby dzwiek wrocil?
Albo jak zmodyfikowac gniazdo jack zeby dzwiek wrocil? nie chce trybu sluchawkowego bo sluchawek nie uzywam. chyba ze da sie naprawic dzwiek i gniazdo za jednym razem.